vpn-nedlastinger når nye høyder
VPN blir stadig viktigere, også i Europa, for å nå innhold myndighetene har blokkert for.

Annonse


Derfor skyter VPN-nedlastinger i været med 400 prosent

OpenAI, utvikleren av den populære generative AI-chatboten, ChatGPT, har begynt å geoblokke tilgangen til tjenesten sin i Italia og nå er det mulig også Tyskland forbyr.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker.

Nå tar det helt av, også på Google

Beslutningen kommer etter at det lokale datatilsynet beordret OpenAI til å stoppe behandlingen av italienernes data for ChatGPT-tjenesten.

Som et resultat har det vært en betydelig økning i VPN-nedlastinger i Italia, med en svimlende 400 prosent økning i bruk. En lignende trend av interesse for VPN-er viser seg også i Google Trends, der folk søkte etter nøkkelordet “VPN” 600 prosent mer enn før.

Annonse


Diagrammet nedenfor viser de 10 beste VPN-installasjonene som stammer fra Italia siden forbudet av ChatGPT. Volumet av installasjoner sammenlignes med gjennomsnittlig antall installasjoner før det lokale datatilsynet krevde å stoppe behandling av italienernes data for ChatGPT.

Bilde: atlasVPN

Over 4000 dagen

I mars installerte italienere en av de 10 beste VPN-appene omtrent 4213 ganger i gjennomsnitt daglig. Imidlertid, på dagen OpenAI annonserte sin geoblokkering i Italia, økte VPN-installasjonene med 121 prosent, noe som tilsvarer 9302 nedlastinger

1. april skjøt VPN-nedlastinger fra Italia i været med 404 prosent. Dagen etter var det totale antallet VPN-installasjoner 359 prosent større enn gjennomsnittet i mars. Til slutt, 3. april, begynte nedlastningene å avta, men var fortsatt betydelig høyere med 270 prosent over før-forbudsnivåene for ChatGPT-tjenester.

OpenAI bruker for øyeblikket en grunnleggende geoblokk for å begrense ChatGPT-tilgang i Italia. Selv om brukere kan bruke en VPN til å omgå blokkeringen ved å bytte til en ikke-italiensk IP-adresse, kan ChatGPT-kontoer som først ble registrert i Italia, ikke lenger være tilgjengelige. Følgelig må brukerne kanskje opprette en ny konto ved hjelp av en ikke-italiensk IP-adresse for å få tilgang til ChatGPT.

For å kompensere for forbudet har OpenAI annonsert at det vil refundere alle brukere som abonnerte på ChatGPT Plus-tjenesten i Italia forrige måned. Selskapet har også midlertidig stoppet abonnementsfornyelser i landet for å forhindre at brukerne blir belastet mens tjenesten er suspendert.

Bilde: atlasVPN

På jakt etter VPN

Naturlig nok, da italienere begynte å lete etter måter å omgå restriksjonen av ChatGPT-tjenester, ble VPN-er et mer populært søk. En slik økning i VPN-bruk er et klart eksempel på hvordan teknologibrukere reagerer på begrensninger som er lagt på tilgangen til nettjenester og tiltakene de tar for å opprettholde tilgangen til dem.

Google Trends-data indikerer at nøkkelordet “VPN” fikk mye interesse i Italia etter ChatGPT-forbudet. Google Trends måler søkeinteresse på en skala fra 0 til 100, der 100 representerer toppopularitet for et begrep.

Dager før geoblokken av ChatGPT var italieners interesse for VPN-er relativt lav. Mot slutten av mars lå interessen rundt 15 poeng. Imidlertid, 1. april, vokste interessen betydelig fra 14 til 100, noe som indikerer en økning på 600 prosent. Interessen for VPN forble høy, uten å falle under 50, i løpet av de følgende dagene.

Gir økt tilgang i Kina og Russland

Økningen i VPN-bruk er ikke overraskende, da det er en vanlig reaksjon på begrensninger som er lagt på tilgangen til nettjenester. I de siste årene har vi sett lignende trender i andre land der myndighetene har pålagt forbud eller begrensninger på populære tjenester og plattformer, for eksempel Kina, Russland og Iran. VPN-teknologi gir brukere muligheten til å omgå slike restriksjoner ved å skjule deres virkelige IP-adresse og koble til internett via en server i et annet land.

ITavisen mener

Selv om VPN-er gir en løsning for brukere som ønsker å fortsette å bruke ChatGPT i Italia, kan det også være en kilde til bekymring for personvern og sikkerhet. Noen VPN-tjenester kan ha dårlige personvernpolitikker eller ikke ha tilstrekkelig sikkerhetstiltak på plass, og dermed sette brukernes data og personlige informasjon i fare. Det er viktig for brukere å velge en pålitelig VPN-tjeneste med en sterk personvernpolitikk og gode sikkerhetsfunksjoner.

Samtidig bør OpenAI og italienske myndigheter arbeide sammen for å finne en løsning som oppfyller kravene til personvern og datasikkerhet, samtidig som de gir italienske brukere tilgang til ChatGPT-tjenesten. Dette kan innebære at OpenAI må endre sin databehandlingspraksis eller samarbeide med lokale myndigheter for å sikre at tjenesten er i samsvar med italiensk lovgivning.

Til slutt viser denne situasjonen hvordan teknologibrukere er villige til å ta i bruk alternative metoder for å opprettholde tilgangen til tjenester de verdsetter, selv når de står overfor juridiske begrensninger. Det er viktig for teknologiselskaper og myndigheter å forstå denne dynamikken og arbeide sammen for å skape en balanse mellom personvern, sikkerhet og tilgjengelighet for brukere over hele verden.

Annonse