kia ev9 avslørt
Vi får vite enda mer om Kia EV9 i april. Om det inkluderer norske priser tør vi ikke spekulere i.

Annonse


Nå vet vi (nesten) alt om den

EV9 er Kias første tre-seter SUV. Dette er flaggskipet.

Kia går “all inn” i markedsføringen av EV9

Produsenten sier at “SUV-en bringer ny-tenkning, design og teknologi inn i markedet, og er spydspissen for merkevarens raske transformasjon til en leverandør av bærekraftige mobilitetsløsninger i en tid med elektrifisering.”

Ved å bruke ultralydsensorer for å oppdage hindringer, manøvrerer Remote Smart Parking Assist 2 automatisk EV9 inn på den angitte parkeringsplassen, og kontrollerer gass, bremser og girskift. Systemet setter også automatisk på bremsene hvis en gjenstand som representerer en hindring oppdages i kjøretøyets bane. EV9 har også Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) for å forhindre kollisjoner med møtende kjøretøy ved rygging.

Kia

Det var en munnfull, så dette er produkt Kia virkelig håper å imponere med. Så hva byr den på? Kia snakker om over 541 km rekkevidde og kjapp 800 volt-lading som gir 239 km rekkevidde på rundt 15 minutter.

E-GMP og tre modellerf

EV9 produseres på den nye Electric Global Modular Platform (E-GMP)-plattformen. Highway Driving Pilot (HDP)-systemet er nivå tre, og kommer til utvalgte marked. Dette er typisk land som Tyskland som tillater bile som støtter det, som Mercedes, å kjøre av seg selv på utvalgte strekninger så lenge man er klar til å ta over.

Annonse


Det er snakk om tre modeller:

  • RWD Standard-modellen: A 76.1-kWh batteri (0 til 100: 8,2 sekunder)
  • RWD Long Range og All Wheel Drive (AWD)-modellene: 99.8-kWh batteri

RWD Long range har en motor som gir 150 kW: det er nok til 0-to-100 km/h på 9,4 sekunder. AWD-utgaven har to motorer som til sammen leverer en effekt på 283 kW og et totalt dreiemoment på 600 Nm. 0 til 100 tar seks sekunder med denne modellen.

Kia tilbyr en “boost”-funksjon som kan handles senere fra den innebygde butikken. Da økes dreiemomentet til 700 Nm og bilen kan akselerere til 100 på 5,3 sekunder.

Kia ønsker å selge deg oppgraderinger

Som nevnt i innledningen byr Kia-en på avanserte sikkerhetsfunksjoner, og det er flere av dem:

  • Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)
  • Lane Keeping Assist (LKA)
  • Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)
  • Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC) for nivå 3-kjøring
  • Highway Driving Assist 2 (HDA 2)
  • Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance (RCCA)
  • Parking Collision-Avoidance Assist (PCA)

Bilen bruker Digital Key 2 Ultra-Wide Band (UWB)-teknologi, som lar brukere åpne og starte bilen ved hjelp av smarttelefonen, selv når nøkkelen er i lommen eller vesken.

Kia

Norske priser ikke avslørt enda

Bilen lanseres i andre kvartal 2023. Enn så lenge har vi ikke hørt hva som skjer i det norske markedet. Videre avslører Kia at bilen kommer i salg i utvalgte internasjonale marked i andre halvdel av det inneværende året.

Vi får se mer av bilen neste måned under New York International Auto Show som starter 7. april.

Annonse