windows corepc
Microsofts Windows 10X-tilnærming fungerte ikke. Nå er planen å skape et ekte modulær-OS som er stykket opp "under panseret" og som kan levere oppdateringer kjappere i tillegg til å styrke sikkerheten med kun lese-tilgang for apper og brukere der det gir mening. OS-et blir på den måten mer som en mobil, og det er ventet at også grensesnittet vil gjenspeile dette.

Annonse


Skal total-forandre Windows med “CorePC”

Windows Central avslører Microsofts fokus for neste versjon av Windows.

Deler opp OS-et

Per Windows-bloggen er “CorePC” oppfølgeren til “Core OS.” Målet er å bygge et OS som skalerer sømløst med all mulig maskinvare, samtidig som støtten for eldre programmer er på plass.

Med “Core OS” prøvde Microsofts å kaste ut den gamle måten å gjøre ting på og hadde som mål å kvitte seg med gammel kode og at apper skulle baseres på UWP, men de gikk for langt for fort (inkludert med Windows 10X selskapet ga opp i 2021), og utviklerne hang ikke med.

Microsofts plan er derfor å droppe “Core OS”-tilnærmingen, og i stedet prøve å skape et modulært og moderne OS som bygger på “CorePC”-prinsipper.

Annonse


For å sørge for at kompatibiliteten er på topp, har Microsoft utviklet en plattform kalt “Neon.”

Filsystemet vil fungere mer som en mobil

Per Windows Central er Microsofts mål å støtte gamle programmer “på enheter der det gir mening” – med det regner vi med de mener stasjonære, kanskje laptoper, men i mindre grad nettbrett og hybrid-maskiner.

Ikke alle Windows-PCer trenger den komplette Win32-appstøtten. CorePC vil tillate Microsoft å konfigurere “utgaver” av Windows med varierende nivåer av funksjoner og app-kompatibilitet.

Windows Central

En av de store fordelene med “CorePC” sammenlignet med Windows 11, er at delene i OS-et er adskilt fra hverandre. På den måten forbedres sikkerheten og oppdateringer kan lanseres hyppigere. At OS-et deles opp slik betyr også at f.eks. apper ikke har mer enn lese-tilgang (OS-et vil opprette nye partisjoner) – det samme vil i mange tilfeller gjelde for brukeren.

“Oppdeling muliggjør også raskere og mer pålitelig systemtilbakestillingsfunksjonalitet, noe som er viktig for Chromebook-enheter i utdanningssektoren.”

Skal allerede være mye mer effektivt

Personer Windows Central har snakket med sier at “CorePC” er så mye mer effektivt at spesielt student-maskiner endelig vil kunne konkurrere mot Chromebooks. OS-et testes allerede internt og er fra 60 til 75 prosent mindre enn Windows 11 SE. En slik versjon av Windows vil kun kjøre Edge, web-apper, Office og Android-apper.

Fordelen med et modulært OS er også at det i større grad kan maskinvare-optimaliseres. Dette, samt sikkerhet og AI, blir derfor være de viktigste forbedringene.

Får trolig nyttige funksjoner Apple var først med

Når det gjelder AI vil dedikert maskinvare være nødvendig, men Windows vil kunne analysere innhold på skjermen og gi relevant informasjon. Det er også ventet at kommende Windows kan identifisere objekter og tekst i bilder, som macOS, iOS og iPadOS. Microsoft har allerede bekreftet at AI, ikke overraskende, skal bakes inn i Windows som de gjøres i Microsoft 365, Bing og Edge.

Windows Central tror den nye “CorePC”-plattformen vil være klar for den nye Windows-versjonen (12?) med kodenavn “Hudson Valley” som ventes i løpet av neste år. Beta-testingen starter derfor trolig i år.

Annonse