ford lengre rekkevidde smart
Fords varme-teknologi hjelper med å øke rekkevidden.

Annonse


Fords geniale triks for bedre rekkevidde

Rekkevidde-angst er det verste med el-biler.

Dampinjisert varmepumpe

Men teknologien går fremover og produsentene gjør alt for å tyne frem den beste rekkevidden kombinert med hurtig-ladere slik at man ikke trenger å vente i timesvis som i “gamle dager.”

“Energibruken til oppvarming av kupeen i en elbil kan reduseres med opptil 13 prosent og øke rekkevidden med 5 prosent ved å bruke oppvarmede flater inni bilen som varmekilde,” hevder Ford.

Ford har allerede tenkt å utstyre sine biler med “dampinjisert varmepumpeteknologi”:

Annonse


“Avanserte teknologier som kommer på nye elektriske biler fra Ford, inkluderer blant annet dampinjisert varmepumpeteknologi. E-Transit Custom er den første elektriske bilen som bruker denne teknologien for å varme og kjøle ned førerkupeen i bilen. Det nye systemet, som er standard på E-Transit Custom, er utviklet for å forbedre energieffektiviteten og gi lengre elektrisk rekkevidde.”

Årsaken til at de ikke slår seg rundt med helt utrolige prosent-tall, og i stedet landet på mer beskjedne fem prosent, er at de faktisk har testet det allerede.

For produsenten melder i pressemeldingen følgende:

“Det viser et stort EU-finansiert prosjekt som nå brukes aktivt av Ford i deres intense fokus på å optimalisere fremtidige elbilmodeller for best mulig rekkevidde. Varme i kupeen kan skapes både ved å blåse varm luft fra bilens klimaanlegg, og det kan også gjøres ved å varme opp bilens flater innvendig – både flatene som kommer i direkte kontakt med sjåfør og passasjerer, og de som utstråler varme mot disse.”

Ford har gjort tester med Ford E-Transit der både armlener, gulvmatter, dørpaneler, solskjermer og til og med et panel under rattet ble varmet opp.

Ford kjørte så el-varebilen til å kjøre 350 km, og her er resultatene:

“Testresultatene viste at med de oppvarmede panelene var energibruken 13 prosent lavere enn ved bruk av et standard klimaanlegg for å holde varmen i kupeen. Med standard lading vil det kunne utgjøre rundt 5 prosent lengre rekkevidde for elbilen*. Samlet tilsvarer energibesparelsen flere hundre kilometer med ekstra rekkevidde årlig.”

Ford bemerker at testingen basert på “ Basert på “pakkeleverings-testingen og det modifiserte kjøretøyet – testet av Ford. Med et konvensjonelt varmesystem fra klimaanlegget aktivert, så gikk rekkevidden ned med rundt 30 prosent. Ved å bruke oppvarmede flater i kombinasjon med redusert varme fra klimaanlegget, ble rekkevidden 5 prosent bedre, med en omgivelses-temperatur på -7 grader Celsius.”

Annonse