firefox til ios
Mozilla og Google tester sine egne nettleser-motorer for iOS, men det er fremdeles ikke lov å bruke nettlesere med annet enn Apple WebKit.

Annonse


Har startet utviklingen selv om de ikke får lov av Apple

Mozilla og Google jobber begge med helt nye versjoner av sine nettlesere til iOS og iPadOS.

WebKit et krav, og det er en stor begrensning

Håpet er at Apple åpner opp for annet enn WebKit-nettlesere. Det er nemlig et krav fra Apple at nettleserne på plattformen bruker Apples egen nettleser-teknologi.

Hvorfor det er slik er vi ikke helt sikre på, men det ender opp med at nettleserne fungerer mer eller mindre likt – altså forsvinne mye av poenget.

Forsker på “Gecko” på iOS

Mozilla avslører at de tester Firefox med Gecko (selskapets egen nettleser-motor), men er samtidig forsiktige med å fornærme Apple:

Annonse


“Vi følger Apples app-retningslinjer på iOS. Samtidig tester vi de tekniske utfordringene for Gecko-baserte nettlesere på iOS om disse retningslinjene skulle endres. Vi håper dagen kommer da folk fritt kan bestemme seg for å bruke nettleser etter eget valg, inkludert muligheten til å velge motoren som underbygger den.”

Det er ikke helt tilfeldig at Mozilla tester og kommuniserer dette nå, all den tid EUs to nye nett- og digital-lover muligens kan åpne for dette.

Storbritannias “The Competition and Markets Authority” har allerede sett på saken – som vi meldte i november i fjor:

“Det er avslørt betydelig støtte for en mer fyldig undersøkelse av måten Apple og Google dominerer nettlesermarkedet for mobil på og hvordan Apple begrenser skyspilling gjennom App Store. Mange av klagene kommer fra nettleserleverandører, nettutviklere og nettskyspilltjenesteleverandører som sier at dagens situasjon skader virksomhetene deres, stagnerer innovasjon og legger til unødvendige kostnader.”

Vet Google og Mozilla noe vi ikke vet?

The Register meldte fredag forrige uke at “Googles Chromium-utviklere har begynt arbeidet med en eksperimentell nettleser for Apples iOS ved å bruke søkegigantens Blink-motor.”

Avisen er usikre på hvorfor Google bruker tid på dette, men det kan jo hende de er sikre på at EU og/eller Storbritannua vil kreve at Apple åpner opp.

Vi håper Apple åpner opp slik at det blir ekte nettleser-konkurranse på alle plattformer.

Annonse