applegoogleundersøkesistorbritanniaigjen
Storbritannia skal igjen granske Apple og Google, uten at det er det samme som at politikk eller regler endres i forhold til det de granskes for.

Annonse


Skal granskes ekstra nøye

Apple og Google undersøkes igjen i Storbritannia.

Granskes av CMA

“The Competition and Markets Authority” (CMA) har allerede funnet Apple og Google skyldige i anti-konkurrerende virksomhet, men nå skal de igjen undersøke Apple for en “komplett gransking” av Apple markeds-posisjon i spill- og nettleser-markedet. De skal også se på Googles posisjon i nettleser-markedet på mobil.

En av tingene som skal undersøkes igjen er Apples bannlysning av strømme apper for spill – Xbox Cloud Gaming fungerer f.eks. kun i nettleseren på iOS og iPadOS-enheter.

Vaktbikkja for monopol-virksomhet i Storbritannia har startet gransking av teknologigigantene Google, Facebook og Amazon grunnet de hemmelige algoritmene som på hemmelig vis styrer store deler av digital-økonomien.

ITavisen, 22. januar 2021.

De skal også se på kravet om at andre nettlesere bruker WebKit-rammeverket, selskapets eget.

Annonse


CMA kan bare legge frem anbefalinger til regjeringen, og ikke selv innføre nye lover eller regler.

Den første runden skrev vi om i januar i fjor:

“Det er “The Competition and Markets Authority”, eller CMA om du vil, som nå undersøker om algoritmene disse kjempene bruker, ødelegger for kundene ved å redusere valg, øker prisene og hvordan de potensielt manipulerer hvordan folk konsumerer nyheter.”

Dette uttaler CMA

“Det er avslørt betydelig støtte for en mer fyldig undersøkelse av måten Apple og Google dominerer nettlesermarkedet for mobil på og hvordan Apple begrenser skyspilling gjennom App Store. Mange av klagene kommer fra nettleserleverandører, nettutviklere og nettskyspilltjenesteleverandører som sier at dagens situasjon skader virksomhetene deres, stagnerer innovasjon og legger til unødvendige kostnader.

Nettutviklere har klaget over at Apples restriksjoner, kombinert med potensielle underinvesteringer i nettleserteknologien, fører til ekstra kostnader og frustrasjon ettersom de må håndtere feil og feil når de bygger nettsider, og ikke har noe annet valg enn å lage skreddersydde mobilapper når et nettsted kan være tilstrekkelig.”

Det er altså med i klagen at Apple med viten og vilje ikke ønsker å bruke så mye ressurser på Safari, og at det er utviklerne som må ta støyen i form av app-utviklingskostnader fordi Safari visstnok ikke får til det samme. Vi har ikke hørt om denne klagen tidligere, men det er en interessant utvikling.

Annonse