sewindows8i2010
Microsoft satte kursen for hvordan Windows 8 skulle se ut i 2010. Fem år senere og selskapet gikk i stor grad bort fra grensesnittet med Windows 10.

Annonse


Slik så Microsoft for seg Windows 8

Windows 8 var begynnelsen på slutten for Microsoft fokus forsøk på å nærmest påby berøring fra første start-klikk.

Microsoft brukte tre år på å snu skipet

Det var helt tilbake i 2012 at selskapet lanserte OS-et til… ikke så positive tilbakemeldinger.

Brukerne skjønte ikke hvorfor start-menyen var så stor og berørings-fokusert, og etter noen år ga det enda mindre mening da OS-et fremdeles hadde mange elementer i grensesnittet som ikke ga mening på en berørings-laptop – altså det tradisjonelle Windows-grensesnittet. Microsoft jobber jo fremdeles å bli kvitt det.

Brukerne, og Microsoft, hadde låst seg inn i ingenmannsland med 8.

Annonse


Tok flisene for langt

Med Windows 10, lansert tre år senere, valgte Microsoft å krympe start-menyens Metro-grensesnitt slik at den fikk plass i en tradisjonell start-meny. I Windows 11 kan man si at Metro-grensesnittets flise-filosofi ble helt luket bort til fordel for tradisjonelle ikoner, og selv om mange laptoper leveres med berørings-skjerm, er dette ofte en sekundær for å bla i nettsider.

Men det var uten tvil en spennende fremtid Microsoft prøvde å dytte på den måten, noe som eksemplifiseres av konsept-videoen under som satte agendaen for de 5000 Microsoft-ansatte som møttes i våren 2010 for å se fremtiden de skulle skape.

Se hva Microsoft ønsket å gjøre med Windows i 2010

I klippet ser man alle ideene fra teamene, satt sammen i et komplett konsept som er ganske likt opplevelsen vi fikk to år senere. Se Start-menyen, IE 9, Excel og flytting av filer i den tradisjonelle fil-utforskeren og widget-berøring.

Legg også merke til fler-skjerm-støtten og en helt annen oppgavebehandler enn vi har i dag.

Annonse