fordrobotladearm
Ford har allerde utviklet en fungerede prototype av robotladeren ved hjelp av universitet i Dortmund.

Annonse


Nå kommer robot-laderne

Ford har allerede utviklet en prototype av en robotlade-arm som er ment å hjelpe handikappede.

Se, det fungerer allerede

Robotarmen aktiveres fra mobilen slik at føreren ikke behøver gå ut av bilen for å starte ladingen.

– Vårt mål er at alle skal kunne forflytte seg fritt rundt. Akkurat nå er det å fylle opp en bensin-/dieselbil eller lade opp en elektrisk bil en utfordring for noen sjåfører. Med robotladestasjonen blir dette enklere, sier forskningsingeniør hos Ford Europas Research and Innovation Center, Birger Fricke. 

Et deksel åpner seg når brukeren aktiverer roboten. Ladearmen finner selv kontakten i bilen ved hjelp av et kamera. Ford forklarer at “Via FordPass-appen kan deltakerne i pilotprosjektet overvåke ladestatusen. Når ladingen avsluttes, kobler den fra bilen og går tilbake til utgangsposisjonen.”

Annonse


I fremtiden trenger kan bilen kjøre seg selv til robotlade-stasjonen

Det er forskere fra universitet i Dortmund, Tyskland, som har spesialutviklet roboten. Ford forsikrer om at den kan utstyres med kjappere lading i fremtiden, og at den vil kunne installeres på handikapplasser, parkeringshus og i private hjem.

Forskningsprosjektet er en del av Fords storstilte elektrifiseringsplan. Et oppfølgingsprosjekt med hurtigladenettverket IONITY skal se på hvordan robotladestasjonen ytterligere kan forbedres. 

Ford

Ford stopper dog ikke der, og har større planer enn som så: i fremtiden er nemlig håpet at føreren ikke trenger være med på ladereisen i det hele tatt, men at de kan sende bilen til ladestasjonen med mobilen og be at den kommer hjem igjen når ladingen er fullført.

Annonse