testavnintendoswitchsports
Nintendo har laget en remake av et av 2000-tallets mest populære spill, men denne gang er ikke alt like moro.

Annonse


TEST: Denne gang skuffer Nintendo oss

Det er på tide å finne frem sports-gleden igjen, for nå har Nintendo kommet tilbake med en oppdatert slager fra 2000-tallet – i dette tilfellet Nintendo Switch Sports – som mer eller mindre er Wii Sports i ny drakt.

16 år siden originalen

For de som ikke er kjent med originalen, så er Wii Sports spillet som fulgte med Nintendos kjente og kjære Wii som ble gitt ut i 2006. Det er snart 16 år siden. Spillet fungerte kanskje mest som en teknisk demonstrasjon av egenskapene til Wiis kontroller, men det hindret ikke folk i å bruke utallige timer på både tennis, bowling, boksing, golf og baseball. Det ble en hit.

Nå har altså Nintendo kommet med en ny utgave av spillet, og spørsmålet er om dette er et spill som er verdt å bruke pengene på.

Skap din egen karakter.

Spill online eller lokalt

Når man kommer inn i spillet, får man med en gang mulighet til å velge om man vil spille via Internett, via lokalt nettverk eller om man bare skal spille lokalt på egen konsoll. Deretter får man mulighet til å skape karakteren sin.

Annonse


Man kan velge mellom å lage en god gammeldags Mii – figuren man den gang lagde til Wii – eller man kan lage en ny og mer oppdatert figur. Figuren kan man så velge å tilpasse med klær og tilbehør, men utvalget er noe begrenset i starten. Dette kan man imidlertid få tak i ved å spille over Internett, hvilket jeg kommer tilbake til litt senere i anmeldelsen.

Med en ny figur i hende, kan man endelig gå i gang med spillingen, og denne gangen kan man velge mellom:

  • Bowling
  • Tennis
  • Chambara (kalt swordplay i Wii Sports resort)
  • Fotball
  • Volleyball
  • Badminton

Styr karakteren med bevegelser

I samtlige av disse, med unntak av fotball, styrer man karakteren sin ved hjelp av joy-con-kontrollerens bevegelssensorer – akkurat slik det var til Wii. Dette fungerer jevnt over bra, og de som har spilt originalen vil raskt finne tilbake til gamle vaner.

Det skal likevel nevnes at jeg opplevde at kontrollen var litt mindre presis i volleyball. Fotball kan ellers også registrere spark, men da må du i så fall binde en joy-con-kontroller til beinet ditt. Dette føltes etter min mening mest som en gimmick.

Bowling blir kjedelig i lengden

Bowling har de samme reglene som ellers, men spiller man over nett, vil man måtte spille gjennom flere utslagsrunder. Man er 16 spillere ut fra start, og halvparten av spillerne blir slått ut hver tredje runde. Når den tiende runden er spilt, vil man stå igjen med en vinner.

Dersom man ønsker litt ekstra utfordring, kan man også velge å spille på spesialbaner. Da vil man måtte lure bowlingkulen forbi forskjellige typer hindre. Bowling er helt greit, men blir litt for enkelt, og også litt kjedelig i lengden.

En litt annerledes bowlingbane.

Utfordrende tennisspill

Tennis har for de fleste godt kjente regler. Dersom man spiller alene, kontrollerer man begge karakterene på sin banehalvdel. Dette er ganske uproblematisk. Over Internett kan man oppleve å måtte spille mot en motpart bestående av to spillere, men dette utgjør ikke nødvendigvis noen fordel for den andre siden. Jo lengre den enkelte runden varer, desto mer sliten blir karakterene – og risikoen for såkalte «wobbly shots» øker.

Dersom man ender opp med et slikt slag, vil motstanderen få en mulighet til å smashe ballen, og dette medfører som hovedregel poeng. Etter min mening er tennis det morsomste, og spesielt over Internett vil man møte på mye utfordring. Jeg synes imidlertid at poeng-reglene kunne vært like over Internett som når man spiller lokalt, da det over nett er om å gjøre å være først til sju poeng.

Fekting er det svakeste innslaget i spillet

Chambara er en slags fekting, og dette foregår på en høg plattform over et vannbasseng.

Kort og konkret skal man slå motstanderen av plattformen. Dette gjør man ved å blokkere og å slå. Timing er nøkkelen. Man må forutse motstanderens trekk og agere deretter. Etter min mening er dette det svakeste innslaget i spillet. Mye fordi det blir for simpelt. Det er ikke nødvendigvis dørgende kjedelig, men etter min mening spiller man seg fort lei her – spesielt over nett.

Nintendos svar på Rocket League

Fotball er fotball, men i dette spillet spiller man fire mot fire, banen er mindre og ballen er større. På mange måter minner dette om en billigere utgave av Rocket League.

Her er det nødvendig å bruke to joy-cons per spiller, og styringen er langt mer tradisjonell, idet man må bruke kontrollstikken for å styre karakteren. Er dette gøy? Tja, jeg syntes det var ganske knotete å få ballen i mål, men jeg har heller aldri vært fan av Rocket League – eller fotball for den saks skyld.

Fotball er selvfølgelig representert i spillet.

Husker du volleyballreglene?

Volleyball har vel de fleste av oss prøvd seg på i skolen. Her er det en del teknikker som må læres inn slik at man kan blokkere, serve, legge opp og smashe.

Dette er blant de mer underholdende sportene i spillet – til tross for at det krever noe lengre tid enn de andre å lære seg.

Det blir mye peiving i badminton

Badminton er også helt nytt i Wii/Switch Sports-verdenen. Her blir det mye febrilsk peiving med armene for å lobbe fluen over til andre sida.

Også her vil man gi motstanderen muligheten til å smashe flua, dersom man utfører en mindre god retur. Dette er faktisk ganske gøy, men jeg tenker likevel at tennis er bedre, og at utviklerne kunne holdt seg til kun en sport der man bruker racket.

I tillegg til disse skal Nintendo til høsten gi ut en gratis utvidelse til spillet. Denne utvidelsen skal visstnok inneholde golf – hvilket har vært inkludert i de tidligere spillene i serien.

Klatre opp ranglistene på Internett

Alle sportene kan spilles over Internett, og når man har spilt online mange nok ganger, vil man begynne med rangerte kamper. Da vil man få muligheten til å klatre opp ranglistene, og få anledning til å møte på stadig vanskeligere motspillere.

Bli bedre og klatre mot toppen av ranglisten.

Fordelen med å spille over Internett, er at man kan låse opp nye kostymer til karakteren sin. På den annen side må det likevel betraktes som en ulempe at disse ikke kan låses opp dersom man kun spiller lokalt. Kostymeutvalget er nemlig ganske skralt i starten. Det skal imidlertid sies at kostymene kun påvirker utseendet til karakteren din, og ikke påvirker karakterens ytelse på noen måte.

Visuelt sett fremstår spillet enkelt og oversiktlig. Det er ingen åpenbare punkter som trekker ned her. Menyene er også enkle å navigere rundt i.

Svak totalpakke

Til syvende og sist blir spørsmålet om totalpakken er bra. Er spillet verdt pengene? For å være helt ærlig, synes jeg det er vanskelig å forsvare prisen her. Det er mye resirkulert stoff, nyvinningene er ikke til få bakoversveis av, og en av sportene – herunder golf – er ikke lagt til enda engang, men kommer visstnok til høsten.

Etter min mening kunne man like gjerne skilt ut tennis og volleyball i et eget spill og satt prisen til 100 kroner – det kan i alle fall pris-messig forsvares.

Kjøp Nintendo Switch Sports. Annonse.

Vi konkluderer
Switch Sports er et spill som spiller på nostalgitråder fra 2000-tallet. Tennis, volleyball og badminton er ganske gøy, men resten ble for min del temmelig kjedelig. Nintendo kunne gjerne pakket inn litt mer innhold – slik som turneringer, story mode eller liknende. Slik spillet er i dag, fremstår det som en litt dvask remake, og jeg tenker at Nintendo med enkle grep kunne gjort det vesentlig bedre. Nintendo Switch Sports burde fulgt med konsollen som et gratisspill - slik tilfellet var med Wii Sports.
Leservurdering25 Vurderinger
5.3
+ Hva vi likte
Tennis, badminton og volleyball er gøy
Enkle og oversiktlige menyer
Utfordrende motspillere på Internett
- Hva vi ikke likte
Flere kjedelige sporter
Relativt lite innhold
Prisen kan ikke forsvares
6.5

Annonse