kommentarutroligeandroidnettbrett
Samsung og Lenovo sine nye nettbrett har fantastisk maskinvare, og snart følger Google opp med Android 12L som er laget for nettbrett. Endelig. Nå må Apple komme på banen med nye og oppdaterte design.

Annonse


KOMMENTAR: De nye Android-brettene er et utrolig comeback som får iPads til å se gamle ut

Gode nettbrett er bedre enn billige laptops og noen ganger bedre enn mellomklasse-bærbare.

Med Lenovo P12 Pro og Samsung Galaxy Tab S8 Ultra har endelig Android-leiren bevist at de tar nettbrett seriøst.

iPad Pro ser ikke lenger “pro-est” ut

Vi har begge på testbenken men vi kan ikke konkludere med karakterer fordi vi fremdeles mangler tastatur til dem begge – da blir det jo umulig å vurdere dem som laptop-erstattere, også er det jo kronglete å se film på en 14,6″ uten noen form for støtte. Faktisk gjør denne størrelsen det vanskelig å bruke det til noe som helst om man ikke støtter den mot en pute eller lignende for å se film.

Begge disse brettene har utrolig maskinvare på den måten at de er kjappe og pakket inn i en veldig tynn formfaktor nesten uten rammer. Dette i motsetning til FaceID som er å finne på iPad Pro-serien som samtidig er tykkere og har FaceID som tar opp endel plass. Vi kan klage over det samme på iPhone, og har gjort nettopp det, lenge.

Annonse


iPad Pro leveres dessuten ikke med større skjerm enn 12,9″ noe som føles for lite etter å ha brukt Tab S8 Ultra. Det er ingen tvil om at vi ønsker oss en 15″ iPad Pro med nye multitasking-funksjoner i iPadOS 16.

Android 12L er ferdigutviklet og på vei

Så hvordan er det Google støtter dette? Jo, med Android 12L som er laget for nettopp store berøringsskjermer. At det derfor kommer nye meget fine nettbrett samtidig med 12L er neppe tilfeldig, selv om ingen av disse har 12L, men 11 (Lenovo) og 12 (Samsung). Vi får vente og se, men støtte er altså varslet for begge to.

Googles Rich Miner har tittelen “CTO of Android tablets”, og han mener at salget av nettbrett vil ta igjen laptop-salget om “ikke så lenge”.

Det føles nesten ut som vi er tilbake til 2010 ved introduksjonen av iPad 1 som riktignok drepte billig-laptopene som på den tiden ble omtalte som “netbooks”, men som aldri tok kverken på forbruker-laptoper på noen måte. Nå over ti år senere, så kan det se ut som det endelig har løsnet.

Lenovo P12 Pro er et supert nettbrett, med som med Tab S8 Ultra fra Samsung venter vi på tastaturet.

Google-sjef tror ikke det er noen vei tilbake

Miner peker på 2020-tall som avslører at det ble produsert nesten like mange nettbrett som laptoper:

Jeg tror vi kommer til et punkt der det er et krysningspunkt hvor det selges flere nettbrett enn laptop, og jeg tror at når det skjer så er det ingen vei tilbake.

Rich Miner, CTO Android tablets, Google

Personlig har jeg alltid likt nettbrett veldig godt: de er langt mer intime enn laptoper, og fordi nettbrett har vært dominert av iPad-er og derfor iPadOS, har vi som liker disse brettene kunne droppe en rekke dårlige Windows-versjoner og samtidig kost oss med et meget imponerende app-univers. Microsoft rotet til dette (med mer), og Android har så langt ikke nådd samme kvalitet.

Nå som det er mer imponerende Android-nettbrett, i det minste i maskinvare-delen av det hele, så har jeg ganske så stor tro på at nettbrett kan ta over for laptoper, men jeg tror ikke det kommer til å skje med det første. I mellomtiden ser vi uten tvil en ny vår for nettbrett som ikke er fra Apple, og det er veldig hyggelig.