Toppbilde
Men byr spillet på så mye nytt at det er verdt å kjøpe i dag?

Annonse


TEST: Er du smart nok?

Big Brain Academy ble for første gang lansert i 2005 til Nintendo DS (2006 i Europa). Deretter kom det en oppfølger til Wii i 2007 – herunder Big Brain Academy: Wii Degree, og nå har Nintendo altså lansert Brain vs. Brain.

Same kategori som Kawashima’s Brain Training

Konseptet i spillet er egentlig ganske enkelt, og er ganske likt det man stiftet bekjentskap med i Dr. Kawashima’s Brain Training. Imidlertid skiller dette spillet seg også ut på flere måter. Mens Brain Training er ganske nøktern når det kommer til presentasjonen av oppgavene, oppleves dette spillet dette spillet både mer fargerikt – og mer barnslig.

På den annen siden er det flere ting i spillet som tilsier at spillet ikke kun er tiltenkt den yngre garde. Når man lager profilen sin, vil man måtte velge hva slags elev man er eller hvilket yrke man har – eller i alle fall en kategori som ens yrke passer innenfor. Her finner man blant annet ungdomsskoleelev, student, selvstendig næringsdrivende, sosialarbeider og offentlig tjenesteperson. «Student of life» antar jeg at er elever ved «Livets harde skole»…

Fem forskjellige kategorier

Det bør ikke komme som noen overraskelse, spillets navn tatt i betraktning, at dette spillet handler om å utfordre hjernen din. Spillet består av flere små minispill, som på forskjellige måter skal sette hjernen din på prøve. Minispillene er gruppert i fem forskjellige kategorier og disse er:

Annonse


  • Identify
  • Memorize
  • Analyze
  • Compute
  • Visualize

Minispillene under identify går kort sagt ut på å avgjøre hva du ser på kortest mulig tid. For eksempel må du på kortest mulig tid avgjøre hvilken dyreart det er flest av i en boks med en haug av dyr.

Under memorize finner man forskjellige minispill som tester hukommelsen din. Du vil blant annet måtte huske tallrekker og/eller figurer baklengs, samt at du må huske tallrekker som flasher opp på skjermen i en brøkdel av et sekund.

Analyze har flere logiske tankespill. Du vil blant annet måtte telle kuber i en 3D-verden på kortest mulig tid, samt at du ut ifra utsagn gitt på skjermen må sortere ut bilder (ganske vanskelig å forklare konseptene egentlig).

Computer går kort og greit ut på hoderegning. Du kan få i oppdrag å justere ei klokke bak/frem X antall minutter, eller du må poppe ballonger fra laveste til høyeste påskrevne verdi.

Til slutt har vi visualize. Her må du blant annet plassere figurer inn i passende skygger. I tillegg er det minispill i denne kategorien som setter din spatiale evne på prøve.  

Alle testene er grafisk enkelt presentert, og ingen er spesielt vanskelige å forstå. Minispillene har en tidsbegrensning og består av flere oppgaver. Jo flere oppgaver du klarer, desto vanskeligere blir disse. De første oppgavene er latterlig enkle, mens de vanskeligste oppgavene nok kan sette de fleste på prøve.

Når tiden har løpt ut, får man tildelt en poengsum. Poengsummen er basert på hvor raskt man svarte på oppgavene, samt hvor mange oppgaver man klarte. Oppgavene som man ikke klarte fører til minuspoeng.

Gå opp til eksamen

Når du føler at du har øvd nok på de forskjellige minispillene, kan du ta en test. Du vil ta få tildelt ett minispill fra hver kategori, og du vil få en samlet poengsum basert på disse. Man kan ikke selv velge minispill – så poengsummen vil nok variere avhengig av hvilke minispill man blir tildelt. Med poengsummen blir man ellers også tildelt en karakter.

Konkurrer mot venner og fremmede

Det er også mulig å begi seg ut på Internett for å konkurrere mot andre rundt om i verden. Denne modusen kalles for «Ghost Clash», og man spiller da mot lagrede spøkelsesdata fra andre spillere.

Selv om man ikke spiller mot hverandre i «real time», syntes jeg at denne modusen var morsom. Her får man også en «Big Brain World ranking» – og jo flere dueller man klarer, desto høyere klatrer man på rankingen.

Spillet er litt annerledes når man dueller. Man får fortsatt de samme minispillene og oppgavene som ellers, men i duell så handler det om å bli den første til 100 poeng. Typisk får spilleren som klarer den enkelte oppgaven først 20 poeng, mens spilleren som klarer den sist får 8 poeng. Klarer man ikke oppgaven overhodet får man 0 poeng.

Konseptet er likt når det kommer til spillets flerspillerdel. Spillet støtter opptil fire spillere, og man trenger ikke mer enn en joycon-kontroller per spiller. Om man bare er to spillere, kan man i håndholdt modus også velge å kun bruke den trykksensitive skjermen. Flerspillerdelen dro definitivt frem konkurranseinstinktet i meg. Det blir spesielt hektisk når man er så mange som fire spillere.  

Lett å lære, lett å like

Spillet er jevnt over enkelt presentert, og menyene er enkle å navigere i. Jeg synes kanskje at spillet til tider er litt vel barnslig i utformingen, men dette er nok en konsekvens av det store aldersspennet spillet sikter seg inn på.

Det som gjør spillet bra, er at det er både utfordrende og lett å plukke opp. På den annen side synes jeg ikke at spillet er variert nok. Jeg skulle blant annet gjerne sett flere minispill. I tillegg er flere av minispillene de samme som man har sett i tidligere spill i serien. Jevnt over synes jeg at det er lite nytt i dette spillet. Følgelig tenker jeg at de som har spilt tidligere spill i serien, vil ha minst igjen ved kjøp av dette spillet – med mindre man er fan av Big Brain Academy såklart.

TEST: Er du smart nok?
Vi konkluderer
Big Brain Academy: Brain vs. Brain er ikke noe dårlig spill, men jeg synes at utviklerne kunne puttet inn flere minispill, samt forsøkt seg på å fornye spillet litt mer. Det tar ikke lang tid å spille gjennom alle minispillene. Spillet vil passe for dem som er glad i hjernetrim og puzzles, og som søker å få stadig bedre poengsum. For andre vil det imidlertid være begrenset med moro å finne her. Spillets styrke er dets flerspillerdel, men dette er ikke nødvendigvis nok til å rettferdiggjøre et kjøp.
Leservurdering0 Vurderinger
0
Hva vi likte
Bra flerspillerdel
Passe utfordrende
Hva vi ikke likte
Lite nytt
Få minispill
6.5

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse