Kill WEB
Fremtidens krigføring blir mer avhengig av sensorer enn menneskeøyne.

Annonse


Pentagon bygger fremtidens “kill-web”

Det amerikanske Department of Defense (DoD) la nylig ut en video på Twitter av den første offentlige test av marinens Standard Six-missiler fra det ubemannede robotfartøyet USV Ranger. 

Strategien er ubemannede spøkelses-AI-krigsskip og våpen som snakker sammen

Ranger er et eksperimentelt fartøy i DoDs “Ghost Fleet Overlord”-program som tar sikte på å utforske operasjonskonsepter og kapasiteten til ubemannede krigsskip samt implementere et “distribuert drap”-konsept.

Hangarskip “ut”

Med utviklingen av russiske og kinesiske supersoniske antiskips- og luftforsvarsmissiler har det amerikanske militæret innsett at de hangarskip og luftforsvarssystemer som flåten er avhengig av, ikke møter fremtidens krav.

For å forhindre at flåten mister sitt forsvars-/angrepspotensiale etter at store krigsskip er satt ut, er visjonen å gjøre så mange skip som mulig i stand til å angripe. Selv tradisjonelt sett ikke-truende forsyningsskip, transportskip og til og med kommersielle skip kan settes i stand til å angripe fienden i et program kalt “Distributed Lethality” (distribueret dødelighed).

Annonse


Hypersonisk forsvarsarkitektur

Det USV Ranger testet er en containerisert SM-6-løfterakett som er i stand til å nedkjempe luftbårne trusler som for eksempel fly, helikoptre og kryssermissiler, og ballistiske missiler i den avsluttende fase av flyvningen. SM-6 har også angrepsevne og kan ramme faste mål på land og bevegelige mål på havet med stor presisjon over store avstander, og er meget vanskelig å forsvare seg mot. Den er tiltenkt en potensiell nøkkelrolle i en fremtidig hypersonisk forsvarsarkitektur. 

Rakettoppskytningsramper på ikke-militære skip

Størrelsen på oppskytningsrampen gjør at den kan gjemmes i en container og det gir marinen anledning til i en håndvending også å installere rakettoppskytningsramper på ikke-militære skip, noe som vil gjøre det vanskelig for fienden å forutsi og lokalisere utskytningskilden.

Den amerikanske marine har forsket på den ubemannede spøkelsesflåten siden 2017. Målet er å bygge krigsskip som med AI kan operere på egenhånd eller med et minimum av bemanning. Marinen vil konvertere kommersielle skip til ubemannede robotfartøy (Unmanned Surface Vehicles, USV). Både USV Ranger og et annet skip, USV Nomad, ble ombygd i 2020 og testes nå til sjøs.

“Dreper-web”

Med tanke på SM-6-våpenets nettverksmuligheter er det en logisk tanke å distribuere det ombord på skip på en “containerisert” måte. Disse “distribuerte våpenplattformene” kan spres over store områder og samle og bearbeide data fra sensorer i hele kampområdet pluss fra satellitter. Våpnene vil kunne kommunisere og fungere sammen med ekstrem presisjon – og muliggjøre Pentagons visjoner om en fremtidig “kill-web”.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse