Perseverance
For første gang i historien er det tatt prøver av Mars.

Annonse


NASAs Perseverance-rover tar prøver av Mars. Bringes til jorden tidligst i 2031

NASAs Perseverance-rover har første gang noensinne lykkes i å ta en prøve av Mars.

Perseverance utstyrt med 43 oppsamlingsrør

Roveren boret seg inn i en stein ved navn Rochette i nærheten av Jezero-krateret, og skar ut en kjerne som den plasserte i et titanrør. Perseverance-teamet vil bruke litt tid på å ta bilder og verifisere prøven. Adam Steltzner, sjef for oppdraget, bekreftet i en tweet at prøven er tatt.

Annet forsøk

Det er en heldig vending fra begynnelsen av august da Perseverance gjorde sitt første forsøk på å ta en prøve, men forskerne fant den gang ingenting i oppsamlingsrøret. Boremekanismen hadde malt den skjøre steinen til pulver og det hadde rislet ned på bakken. Rochette ble valgt delvis fordi fjellet der ble ansett som hardere.

Tidligere elvedelta

Å samle prøver er et av misjonens viktigste mål. Perseverance er utstyrt med 43 oppsamlingsrør og NASA håper å fylle dem alle med stein- og jordprøver fra Mars for en dag å bringe dem til jorden. 

Annonse
NASA

Det 45 kilometer lange Jezero-krateret antas å være et tidligere elvedelta. Hvis Mars noensinne har vært beboelig i den våte æra for milliarder av år siden, er dette et av de beste stedene at fossiler kan ha funnet et hjem. Selv om Perseverance er bevæpnet med instrumenter som vil fortelle oss mye om hva som finnes på Jezero, er det beste stedet å lete etter biosignaturer og spor av mikroliv, et laboratorium på jorden.

Hente-rover til Mars tidligst i 2029

Å bringe prøvene fra Mars til jorden planlegges som et felles oppdrag mellom NASA og European Space Agency. Målet er å sende en hente-rover til Mars tidligst i 2029, noe som i tilfelle vil bety at prøvene kommer hit i 2031.

I mellomtiden er dette bare den første av mange innsamlinger av prøver for Perseverance. Roveren vil fortsette sin reise rundt på Jezero. 

Ingenuity har foretatt 12 flyvninger

Det lille helikopteret Ingenuity har nå foretatt 12 flyvninger på Mars. Ingenuity var opprinnelig en teknologisk demonstrasjon, men har vist seg å være så robust at NASA gjorde det til en plattform for undersøkelsene av Mars og en del av oppdraget.

ITavisen: Historisk: NASAs Ingenuity-helikopter fløy på Mars idag

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse