Storbritannias konkurransemyndigheter er skeptisk, EU kan bli en flaskehals.
Storbritannias konkurransemyndigheter er skeptisk, EU kan bli en flaskehals.

Annonse


Nvidia søker EUs velsignelse for Arm-handelen

Storbritannias konkurransemyndigheter er skeptisk, EU kan bli en flaskehals.

Verdens største vil bli enda større

Nvidia vil trolig tidlig i neste måned søke EU om antitrust-godkjennelse for overtagelsen av den britiske chip-produsenten Arm for 54 milliarder dollar (470 milliarder kroner). Søknaden vil høyst sannsynlig utløse en fullskala gjennomgang av avtalen fra europeiske konkurransemyndigheters side.

Da Nvidia som er verdens største produsent av chips, kunngjorde Arm-avtalen ifjor, utløste det en umiddelbar reaksjon i halvlederindustrien.

Usannsynlig at Nvidia vil gjøre innrømmelser

Arm har lenge vært en nøytral aktør som har lisensiert immaterielle rettigheter til kunder som ellers kan være intense rivaler. Blant dem er Qualcomm, Samsung og Apple. Nvidia hevder å ha fått støtte for overtagelsen fra Arm-kundene Broadcom, MediaTek og Marvell.

Annonse


En anmodning til Europakommisjonen om godkjennelse av avtalen vil utløse innledende undersøkelser som varer 25 dager. Det er usannsynlig at Nvidia vil tilby innrømmelser i denne perioden. Det vil i så tilfelle utløse en ny 90 dagers fullskala EU-undersøkelse. 

Storbritannia skeptisk

Financial Times har rapportert at EU er innstilt på å innlede en formell antitrust-gjennomgang tidlig i neste måned.

Storbritannias konkurransemyndigheter krever ytterligere langvarig etterforskning etter at de konkluderte med at overtagelsen kan skade konkurransen og svekke rivalene. 

Tidsrammen presses

Det er tidligere blitt spekulert i om Nvidia vil klare å sluttføre avtalen innen tidsrammen mars 2022.

Denne transaksjonen vil være gunstig for Arm, dens lisenstagere, konkurransen og bransjen. Vi jobber oss igennem den regulatoriske prosessen og ser frem til å gå i dialog med EU-kommisjonen for å imøtegå eventuelle bekymringer.

Nvidia

Stor global aktør

Arm som eies av den japanske SoftBank Group Corp, er en stor global aktør innen halvledere, en grunnleggende teknologi for kunstig intelligens, kvantecomputere, 5G-nett. Arm-design driver nesten alle smarttelefoner og millioner av andre enheter.

Arme meg

De siste tiårene har det vokst frem enorme foretak som Google, Apple, Amazon, Facebook med flere. For en lekmann kan det synes opplagt at Nvidias overtagelse av Arm vil svekke konkurransen i markedet.

Antitrustlovgivningen tar sikte på å ivareta konkurransen ved å forhindre at det dannes grupper eller enkeltforetak som dominerer markedet eller på annen måte utøver uforholdsmessig markedsmakt. 

Det er en voksende stemning for heller å dele opp de gigantiske teknologiselskapene enn å la dem fusjonere. Undertegnede heller i den retningen.

Annonse


Annonse


Annonse