v
Opptil tyve prosent dyrere fra årsskiftet.

Annonse


Heftige prisøkninger varsles fra TSMC

TSMC vil ha opptil tyve prosent mer fra 2022. Dette kan gjøre veldig mange produkter dyrere.

Tar et større kakestykke

TSMC, verdens største kontraktprodusent av chips, har planer om å øke prisene betydelig ved årsskiftet. Silisiumskiver med den nyeste syv og fem nm-teknologien forventes å bli ti prosent dyrere, andre med strukturer fra 16 nm og oppover tyve prosent dyrere. 

Prisøkningene er en konsekvens av den høye globale etterspørselen etter chips – halvlederfabrikkene til alle de store kontraktprodusentene av chips har gått på høygir siden 2020. Dette byr på utfordringer – og prisøkninger – i hele forsyningskjeden. Med et pluss på opptil tyve prosent vil TSMC ganske enkelt forsyne seg med et større stykke kake.

Potensielle milliarder

I annet kvartal 2021 tjente TSMC drøyt 55 milliarder kroner på syv og fem nm-wafers. Eldre teknologi med strukturer på 16 nm og grovere (herunder 12FFN-prosessen som Nvidia anvender) beløper seg til 68 milliarder kroner. Med de forventede prisøkningene vil TSMC øke omsetningen med 18 til 20 milliarder kroner.

Annonse


De mest moderne prosessene er også de dyreste. De eldre produksjonslinjene oppnår sine andeler på volum. TSMC tilbyr fremdeles prosessteknologi med strukturer på 250 nm til erstatningskomponenter i gamle systemer. Generasjonene 150 og 180 nm har en andel av salget på seks prosent.

Ikke bare maskinvare påvirkes

En prisøkning fra årsskiftet vil synliggjøres i TSMCs årsrapport for første kvartal 2022. Markedet kan reagere med store prisøkninger – Globalfoundries og UMC sies også å ha tilsvarende planer. Infineon kunngjorde nylig offisielle prisøkninger.

Dette vil ikke bare påvirke PC-komponenter som inneholder teknologi fra TSMC, for eksempel AMDs Radeon-grafikkort i RX 6000-serien, Ryzen-prosessorer og Intels kommende Arc gaming-GPUer, men praktisk talt alle husholdningsapparater. 

Bitmain bekrefter

Bitmain, produsenten av ASIC-minere for kryptovalutaer, har bekreftet prisøkningene i en WeChat-melding.

Annonse