Tesla Bot
Tesla skal lage en humanoid robot som kan hente dagligvarene i butikken for deg.

Annonse


Det kommer til å bli mye snakk om Tesla Bot fremover

Tesla kunngjorde at de kommer til å lage en humanoid robot, og den vil være i stand til å hente dagligvarene i butikken og utføre andre små oppgaver.

Teslas kjøkkenassistent

På sin ‘AI-dag’ idag offentliggjorde Tesla mange detaljer om fremdriften og utviklingen av AI-teknologi for sitt system for selvkjørende biler. Men det handlet ikke bare om selvkjøring, som forventet var det nogo attåt, og det var ingenting annet enn roboter.

… har fått navn: Tesla Bot

Elon Musk kunngjorde at Tesla planlegger å bygge en humanoid robot og den har allerede fått navn: Tesla Bot.

Ifølge Elon Musk er Tesla allerede det største robotfirmaet i verden tatt i betraktning de evnene bilene deres har til å se og forstå verden rundt seg og handle på bakgrunn av informasjonen de samler inn.

Annonse


Musk mener det er fornuftig å bruke Teslas betydelige fremskritt innenfor datasyn på mer enn roboter på fire hjul. Tesla har allerede mesteparten av den nødvendige teknologien, og “hvis ikke Tesla gjør det, vil noen andre gjøre det” – hvilket gir mening. 

Synergi mellom robotbiler og robotmennesker

Tesla utvikler mye teknologi som kan overføres til for eksempel en humanoid robot og det vil utvilsomt være mye potensiell synergi mellom robotbiler og robotmennesker. “Full Self-Driving”-computeren i roboten vil for eksempel motta data fra en lignende pakke sensorer som de som sitter i bilene.

Musk gikk ikke inn i detaljer om de generelle egenskapene til Tesla Bot og hvilke oppgaver den vil kunne utføre, men han antydet at målet er at roboten etterhvert skal erstatte “farlige, repeterende og kjedelige oppgaver”. Som eksempel nevnte han å sende Tesla Bot for å hente dagligvarene i butikken.

Musk om samfunnslønn

Elon Musks visjon er at roboter på lang sikt skal kunne erstatte det meste av manuelt arbeid; du skal kunne velge om du skal utføre fysisk arbeid eller ikke. I det samfunnet Musk ser for seg komme, vil det være begrenset eller ingen etterspørsel etter fysisk arbeid. Musk resonnerte seg frem til at når robotene i stor grad overtar de manuelle oppgavene, vil en grunnleggende, universell inntekt tvinge seg frem, og for det poenget fikk han applaus fra salen.

Gammel tanke

Elon Musk er langt fra alene om å argumentere for en universell, betingelsesløs grunninntekt for alle voksne borgere av en stat. Tanken kan spores tilbake til Thomas Mores «Utopia» publisert i 1516. Argumentet hans var at det kunne stoppe folk fra å stjele mat.

Senere er borgerlønn en stadig tilbakevendende tanke i politisk liberalisme. Milton Friedman, nobelprisvinner i økonomi, er blant dem som har fremmet ideer som ligner på samfunnslønn. Den samme tankegangen kommer til uttrykk i den innflytelsesrike amerikanske filosofen John Rawls’ forestilling om samfunnet som et samarbeidsprosjekt. USAs president Richard Nixon klarte i 1969 nesten å få vedtatt en ordning som ville sikret alle familier en garantert inntekt. 

Andy Stern er en kjent talsmann for borgerlønn. ‘I et dramatisk endret arbeidsliv med store teknologiske omveltninger er en universell inntekt til alle eneste veien å gå,’ skrev han i “Raising the floor”, en bok som vakte bred debatt i USA.

“En gang til neste år”

Musk er kjent som en ambisiøs optimist. Han forventer å ha en prototype av Tesla Bot ferdig “en gang til neste år”. Samfunnslønn hadde han ingen tidsperspektiv på.

Annonse


Annonse


Annonse