Rust for Linux.
Prosjektet Rust for Linux har betydelig fremgang.

Annonse


‘Det mest elskede programmeringsspråket’ innarbeides i Linux

Prosjektet Rust for Linux har betydelig fremgang. Det har utviklet en beta Rust-kompilator, ARM-testing og støtte for RISC-V-arkitektur, nye Rust-abstraksjoner med mere. 

Designet for ytelse og sikkerhet

Rust er et generelt kompilert programmeringsspråk med flere paradigmer, designet for ytelse og sikkerhet. Det blir sponset av Mozilla Research og Google gjennom prosjektets leder Miguel Ojeda. Rust er konstruert som et «praktisk språk for parallellprogrammering» med støtte for rent funksjonelle, prosedyriske og objektorienterte stilarter.

Rust har fått økende bruk i industrien og Microsoft har eksperimentert med språket for sikre og sikkerhetskritiske programvarekomponenter.

Ett av to hovedspråk i Linux-kjernen

Målet med prosjektet er å gjøre Rust til ett av to hovedspråk for Linux-kjernen. Rust anses generelt å ha minnefordeler i forhold til C, noe som betyr at språket kan være sikrere. Det kan utslette en hel klasse med minne-relaterte sikkerhetsfeil i kjernen som er en viktig del av internettets infrastruktur og kjører på alt fra servere til edge-enheter og smarttelefoner. Microsoft hevder at 70 prosent av alle sikkerhetsfeil de siste 12 årene, er knyttet til minne.

Annonse


Foreløbig blir støtte for Rust i Linux evaluert på et eksperimentelt nivå, men utviklere kan jobbe med Rust-abstraksjoner for delsystemer og skrive drivere og andre moduler.

Kan bli inkludert i 5.14

Linux’ skaper Linus Torvalds har tidligere sagt at han ønsker Rust velkommen ved siden av C i kjernen. I april sa han at språket kan bli inkludert i versjon 5.14 av kjernen.

Språket vokste frem som et personlig prosjekt av Graydon Hoare som var ansatt av Mozilla. Mozilla begynte å sponse prosjektet i 2009, og kunngjorde det i 2010. Rust 1.0 ble lansert 15. mai 2015.

“Høyest elsket”

Rust er blitt kåret til det “mest elskede programmeringsspråket” i Stack Overflow Developer Survey hvert år siden 2016.

Annonse