Nær halvert ytelse på SN850 når den ikke kobles direkte mot CPU.
Nær halvert ytelse på SN850 når den ikke kobles direkte mot CPU.

Annonse


Nær halvert SSD-ytelse (!) ved bruk av X570

Tester som er gjort viser at WD Black SN850 mister over 40% av ytelse når den er koblet via X570.

Spesifikt for X570

Både SN850 og X570 er bygd for å gi maksimal ytelse, det er derfor litt ironisk at det er denne kombinasjonen som viser seg å gi dårligst ytelse. Det er når hovedkort med X570 brikkesett og SN850 disker fra WD kobles via brikkesettet og ikke direkte til CPU at denne utfordringen oppstår.

Moderne hovedkort utstyres med flere M.2 innganger slik at forbrukere kan koble til flere SSDer, men på grunn av begrenset antall PCIe-baner på prosessorene så kommuniserer ikke alle M.2 portene direkte med CPUen. Det er velkjent at denne måten å omgå begrensningen på kommer med et ytelsestap, men det har generelt ligget på rundt 10 prosent noe som er spiselig i det fleste sammenhenger.

Over 40 prosent

Men når man kobler sammen SN850 og X570 og ikke kobler til en av M.2-portene som ikke er koblet direkte til Ryzen-CPUen. Av en eller annen grunn så får denne kombinasjonen en forringelse av ytelse som er over 40 prosent uten at noen har en god forklaring på hvorfor.

Annonse
Oversikt over tester gjennomført av ComputerBase – Skjermbilde: TomsHardware.com

Testene som er ble utført av ComputerBase viste at når SN850 diskene er koblet til X570-M.2-sporene, blir ytelsen halvparten av hva man forventer for skrivehastigheter. ComputerBase målte skrivehastigheter på 5,254 MB / s for SN850 når den er koblet til det CPU-baserte M.2-sporet. Men når du bytter til det brikkesettkontrollerte sporet, ble ytelsen nesten halvert til 3 247 MBps.

ComputerBases tester viste at WD Black SN850 1TB mistet opptil 43,4% i skriveytelse når disken ble installert på et M.2-spor koblet til X570-brikkesettet. Stasjonen oppnådde Western Digitals annonserte hastigheter når den ble satt inn i et M.2-spor koblet til prosessoren.

Tilsynelatende var sekvensielle arbeidsbelastninger mest berørt. Differansen mellom tilfeldige arbeidsbelastninger var derimot mindre enn 13%.

Kun skriv- og ikke lese-ytelse

Det viser seg også at det er i hovedsak ytelsen på skriv-operasjoner som er påvirket av denne feilen.

Test av lese-hastighetene viste et mer normalt avvik for SN850 Kilde: Toms Hardware

Valg av type M.2-spor hadde ingen betydelig innvirkning på lese-operasjoner WD Black SN850s. Det var fortsatt et ytelsestap, men det var bare rundt 10%, noe som er innenfor forventet margin. Det ser ut til at bare SN850s skriveytelse er påvirket.

Da ComputerBase testet andre SSD-er, falt ytelsen bare med 10% når du bruker brikkesettfeltene. Å ha et mindre fall som dette er normalt siden brikkesettet er “langt borte” fra CPUen, og det kan være forsinkelser som vil redusere ytelsen.

Men en hastighetsnedgang på nesten 50% er ikke normalt i det hele tatt for SN850. Western Digital ser aktivt etter løsninger nå.

Er du påvirket av denne feilen? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse