Romturisme
Neste år kan du ta en tur i verdensrommet, om det går som planlagt.

Annonse


Neste år kan du ta ferie i verdensrommet

22. mai tok Virgin Galactic for første gang på mer enn to år og tredje gang totalt, to personer til grensen mot det ytre rom. Det er det første av fire planlagte bemannede oppdrag iår hvor målet er å klargjøre for kommersiell romturisme allerede i 2023.

Nådde 89,2 kilometers høyde

Virgin Galactics SpaceShipTwo tok av fra Spaceport America i New Mexico klokken 10.34 amerikansk østtid lørdag 22. mai. Romfartøyet VSS Unity ble løtet av et stort lastefly og frigjort klokken 11.26. Det aktiverte motorene og satte kursen opp til det nådde en topphøyde på 89,2 kilometer (US Air Force og NASA definerer verdensrommet fra 80 kilometers høyde, mens den internasjonalt anerkjente grensen er 100 kilometer). 

VSS Unity returnerte til jordoverflaten og landet på Spaceport America bare 17 minutter senere. Underveis gjennomførte SpaceShipTwo eksperimenter for NASAs Flight Opportunities-program.

Første flyvning siden februar 2019

Virgin Galactic har ikke hatt flyvninger i verdensrommet siden februar 2019. Den flyvningen var en milepæl i og med at det var selskapets første bemannede ferd, men en skadet horisontal stabilisator medførte forsinkelser og oppgraderinger. Selskapet forsøkte igjen å komme ut i verdensrommet i desember ifjor, men oppdraget ble avbrutt midtveis på grunn av elektromagnetiske forstyrrelser.

Annonse
Virgin Galactic

Dette var første romferd fra New Mexico som nå er den tredje amerikanske staten som sender mennesker opp i verdensrommet. 

400 turistferder i året

Virgin Galactics mål er 400 kommersielle romturismeferder i året, men for å nå det målet må selskapet overbevise kundene om at det kan fly konsekvent og trygt. Selskapet antar selv at de er klar for kommersiell drift allerede neste år.

2021 er på mange måter et enten eller-år for Virgin Galactic. Selskapet ble grunnlagt i 2004 av Richard Branson og håpet har hele tiden vært å gjøre romturisme til virkelighet. Men selskapet har vært utsatt for forsinkelser og “høyprofilerte” feil (første SpaceShipTwo krasjet i oktober 2014. En pilot døde).

Virgin Galactic planlegger tre bemannede ferder til iår – en med to piloter og fire ansatte, en med Branson selv som passasjer og en kommersiell ferd for det italienske luftvåpenet. Det siste oppdraget vil være det første hvor Virgin Galactic tar kunder med i verdensrommet. Turen skal generere 17 millioner kroner i inntekter.

Litt romhistorikk

  • 3. oktober 1942: Nazi-Tysklands V2-rakett lansert. De allierte hadde ikke forsvarsmekanismer mot rakettens hastighet og høyde.
  • 4. oktober 1957: Sovjetunionen sendte den første kunstige satellitten, Sputnik 1, i bane rundt jordkloden.
  • 12. april 1961: Kosmonauten Yuri Gagarin ble første menneske i bane rundt jordkloden.
  • 5. mai 1961: Alan Shepard ble første amerikaner i verdensrommet.
  • 16. juni 1963: Sovjetunionens Valentina Tereshkova ble første kvinne i rommet. Hun kretset 48 ganger rundt kloden i løpet av nesten tre dager.
  • 21. november 1963: India sendte opp sin første rakett, Nike-Apache.
  • 24. april 1970: Kina sendte opp sin første satellitt.
  • 28. april 2001: Dennis Tito ble første romturist. Han betalte 20 millioner dollar for en tur i et russisk Soyuz-fartøy.
  • 4. oktober 2004: SpaceShipOne ble første private romfartøy. Ble senere kjøpt av Virgin Galactic.
  • 28. september 2008: SpaceXs Falcon 1 ble første privatfinansierte rakett som nådde banehøyde.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse