AirTag
Å bruke Apples AirTag krever ingen spesiell kompetanse. Dama di klarer det.

Annonse


Sånn kan du vite at kjæresten sporer deg med AirTag

Apple var nøye med å bortforklare forfølgelsesaspektet da de lanserte AirTag, men var uklar på detaljene i systemet. Bekymringsytringer for at voldelige partnere potensielt kan misbruke AirTags har fått dem til å lette på sløret – og det avdekker smutthullene.

Et bekymringsfullt overvåkningsverktøy

Den amerikanske organisasjonen National Network to End Domestic Violence (NNEDV) har det ambisiøse målet å gjøre slutt på vold mot kvinner. NNEDV er rådgiver for Facebook, Twitter, Snapchat og Uber og har tidligere konsultert både Google og Apple (men ikke på AirTags). Organisasjonen betrakter Apple AirTags som et rimelig og brukervennlig produkt som hjelper deg å finne ting, men også som et bekymringsfullt overvåkningsverktøy som diskret og lett kan brukes til å spore for eksempel en partner. Du trenger ikke mye fantasi for både å omgå Apples personvernsikring og å finne bruksområder som går langt utenpå Apples uttalte intensjoner. 

iOS-enheter kan oppdage en AirTag som er adskilt fra eieren og varsle hvis det later til at en ukjent tag følger noens bevegelser over tid. De som ikke har noen iOS-enhet vil gjøres oppmerksom på en AirTag etter (lengre tids) nærhet ved at den spiller av en lyd om den blir flyttet. Hvis en ukjent AirTag oppdages kan den deaktiveres ved å trykke den mot en NFC-kompatibel enhet og du vil motta instruksjoner om hvordan den deaktiveres.

Sikkerhet begrenset til iPhone-brukere

Hvordan Apple har løst tredagersvarselet i tilfelle noen stjeler bilen din og du har airtagget den, vet vi ikke. Det er lite hensiktsmessig om tag’en gir seg til kjenne.

Annonse
Om du bringer med deg en ukjent tag hjem vil det utløse et varsel på iPhone. Det utløses også et varsel hvis du bringer med deg en ukjent tag til et av dine ofte besøkte steder, for eksempel jobben.

Disse varslene er begrenset til iPhone-brukere. Hvis du er Android-bruker vil tagen utløse en lyd etter tre dager. Men dager er lang tid å spores uten å vite om det. Og tredagersalarmen utløses ikke så lenge AirTagen regelmessig kommer innenfor rekkevidde av iPhonen den er koblet sammen med.

Teknologien skiller ikke mellom omsorgsfull og ondsinnet overvåkning

Om du er Android-bruker kan med andre ord en sjalu kjæreste ganske risikofritt gjemme en AirTag i tøyet ditt, bagasjen, bilen eller hva du enn bringer med deg, og den vil ikke utløse noe varsel så lenge dere kommer nær hverandre før tredagersgrensen overskrides. Dette er problematisk. Teknologien skiller ikke mellom omsorgsfull og ondsinnet overvåkning og dette kan vanskelig justeres med mindre Apple og Google finner tonen.

Tre dager fungerer ikke hvis du hver dag drar hjem til den personen som sporer deg. Apple ser for seg en trusselmodell der noen stalkes av fremmede, men ikke at overvåkningen regisseres av en person du kommer hjem til hver dag.

Corbin Streett, teknologisikkerhetsrådgiver, NNEDV

Les også: Når dama er sjalu: Kan hun gjemme en AirTag i bilen din og se hvor du er?

Kilde: 9to5mac

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse