ipados15
Kult nok, men hvor viktig er det om man kun kan gjøre en ting av gangen?

Annonse


KOMMENTAR: Hva skal vi med iPad Pro M1? Oppdatert: opp til 16GB RAM

I en kommentar for The Verge mener Monica Chin at Apple er feige som ikke bare kaster macOS over til iPad Pro M1.

macOS, og ikke en mer lys-sterk skjerm, er hva vi trenger“, mener hun. Det er jeg ikke enig i, men de må gjøre noe.

Oppdatert, 24.4.21, 01:18:

Apple melder at 128, 256 og 512GB modellene har 8GB RAM – 1TB og 2TB-modellene er utstyrt med 16GB RAM.

Annonse


Det jeg er enig i er dette:

“Personlig kan jeg ikke bruke iPadOS for å løse mine daglige multitasking-behov, mens jeg på en MacBook kan jeg hoppe inn og ut av Zoom-møter, bruke Chrome og ha en rekke faner og apper oppe på skjermen samtidig. Å prøve det samme på iPad er bare rot”.

Hva kan gjøres for å løse dette? Jeg er ikke helt sikker, og det er ikke Apple heller som har brukt veldig lang tid på å finne ut av hvordan de på best mulig kan skvise produktivitet ut av ellers super maskinvare.

Den nye iPad-en har en vanvittig god ytelse fordi den kjører M1-brikken med åtte CPU- og GPU-kjerner. Jeg er meget imponert over hva Apple har fått til med MacBook Air og Pro, og nå halvveis ut i mai skal altså iPad Pro M1-versjonen lanseres, men med iPadOS – iPadOS 15 som ryktes å få en rekke store forbedringer, lanseres ikke før i september/oktober, og det er ingen garanti for at multitaskingen styrkes.

Dette er fremdeles ikke nok.

Mer RAM er god hjelp, men det er lettere å gjøre mer samtidig på bærbare

Vi har lenge klagd over, og det har vel egentlig hele bransjen, at iPadOS er for dårlig til multitasking og at iPad Pro derfor sjelden er en laptop-erstatter. Kan dette endre seg nå som nye iPad Pro helt sikkert lanseres med 8GB RAM, eller kanskje 12? Det er fremdeles ikke kjent hvor mye RAM disse har (kun 12,9″ har Mini-LED, for øvrig). Apple oppgir aldri RAM-mengde på egne produktsider.

Det vil bety at apper lever mye lenger i bakgrunnen som på en ekte laptop, men grensesnittet er jo ikke endret i det hele tatt, så hva er den kortsiktige planen? Ingenting, eller et iPadOS for M1 med mer avanserte multitasking-funksjoner for å dra nytte av kraften? Vi vet ikke, men vi føler noe må gjøres.

Bloomberg har lekket at iPadOS 15 får ny hjem- og låsskjerm, men hva med multitaskingen?

Apple A12X Bionic er fremdeles veldig kjapp

For her er greia: min iPad Pro fra 2018 har veldig god ytelse fremdeles.

Jeg har faktisk problemer med å skjønne hva jeg skal med en X ganger kjappere iPad, når opplevelsen er prikk lik i forhold til grensesnittet og produktiviteten ikke er bedre selv om ytelsen er bedre når man bruker en app av gangen som OS-et fremdeles er bygget for. Men igjen: ingen av appene jeg bruker daglig opplever noen form for etterslep, og det med et brikkesett som er flere år gammelt. Apples OS og maskinvare-sammensmelting er noen ganger for effektivt for egen vinning.

Krefter har nok iPad Pro M1, men Apple tvinger deg i hovedsak til å fokusere på en app av gangen.

Windows 10 er beviset for at macOS ikke fungerer for berørings-enheter

Tilbake til The Verge sin kommentar igjen, for hvordan i all verden kan macOS fungere på en enhet som domineres av berøring og flerberøring?

macOS-grensesnittet er ikke akkurat kjent for å gjøre mye av seg, og elementene man i så fall skal prøve å treffe med fingeren vil irritere masse: du har sikkert prøvd berøring på en Windows-laptop, men selv med noe større grensesnitt-elementer er opplevelsen så som så – Microsoft har i hvert fall ikke knekt dette.

I første omgang synes jeg det gir mest mening at Apple beholder iPadOS, men lager en spesial-versjon for iPad M1 og/eller 12,9″ modellen.

Trond Bie, ITavisen redaktør

Enheten vil ikke ha noen problemer med ekte multitasking, så hvorfor ikke bare gi mulighet til å flytte og endre størrelsen på åpne apper som man ønsker (som med widgets som forbedres på denne måten fra og med i høst med iPadOS 15)?

Jeg ser på det som mest sannsynlig at Apple gjør det, enn noe annet, men selskapet er ikke kjent for å snu seg fort og det kan godt tenkes at vi vil måtte leve med iPadOS sine begrensinger i nåværende form på iPad Pro lenger enn vi vil.

Jeg tror det vil ta tid før forbrukerne ser behov for å handle M1-modellen, så hvem er denne for i år?

Apple mener AR er veldig viktig og utstyrer derfor ikke bare iPhone, men også iPad med gode kameraer, men teknologien har ikke funnet seg selv. Ikke enda.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse