Illustrasjon: Brett Jordan, Unsplash

Annonse


Sjekk om din informasjon ble eksponert i Facebook-lekkasjen

3. april ble personlig informasjon om 533 millioner Facebook-brukere lagt ut på et hackingsforum. 

Have I Been Pwned er en utmerket ressurs som indekserer data som er utsatt for datainnbrudd. 

Der kan du sjekke om dine data er inkludert i informasjonen som omfattet mobilnumre, navn, kjønn, bosted, sivilstatus, yrke, fødselsdato og e-postadresser.

Egentlig stammer dataene fra en lekkasje i 2019. Opplysningene er for det meste avgitt i forbindelse med at brukere har opprettet eller oppdatert sin FB-profil. Personen som opprinnelig hadde hacket disse dataene hadde lagt dem ut for salg for en billig penge (19 kroner), men 3. mai endret tilgjengeligheten seg. De ble gjort fritt tilgjengelig for den som vet hvor han skal lete.

Australieren Troy Hunt har lagt til de lekkede dataene i sin Have I been Pwned-varslingstjeneste for datainnbrudd. Der kan du enkelt finne om du er omfattet av lekkasjen.

Annonse


Utnyttes til phishing

For å sjekke om Facebook-lekkasjen inkluderte din e-postadresse, kan du gå til Have I Been Pwned og skrive inn e-postadressen din i søkefeltet. Når du klikker på ‘pwned?’ -knappen, kommer en liste over alle datainnbrudd hvor e-posten er blitt eksponert.

Den lekkede informasjonen kan utnyttes av kriminelle til såkalt phishing for å lokke følsomme opplysninger ut av folk.

Mark Zuckerberg rammet

Jeg søkte opp meg selv og fant at jeg tilhører flokken som omfattes av lekkasjen. Det forklarer kanskje endel fristende tilbud i mailboksen min, det dreier seg om ikke mindre enn lengtende, kjærlighetssøkende kvinner med fristende nakenbilder tilgjengelig – og enda bedre, styrtrike menn (og noen kvinner) som av uforståelige grunner trenger min hjelp til å frigjøre milliardene – som de ovenikjøpet vil dele med meg.

Om det er til noens trøst omfatter den enorme datalekkasjen også grunnleggeren av Facebook, Mark Zuckerberg.

Kilde: Bleepingcomputer

Annonse


Annonse


Annonse