'Envise blade' er en server med 16 Envise-brikker. (Ill: LIghtmatter)

Annonse


Dette er AI-brikken som bruker lys istedet for elektroner

Lightmatter er en MIT-startup som mener at kunstig intelligens krever mer enn konvensjonell teknologi kan tilby for å kunne utvikle seg videre. Ifølge selskapet er det behov for en fundamentalt annerledes type prosessor enn det vi har fra før.

Derfor har de laget ‘Envise’, en chip som benytter seg av lys istedet for elektroner.

Enten lager vi nye typer datamaskiner eller så bremser utviklingen av kunstig intelligens opp.

– Nick Harris, CEO i Lightmatter

Wired skriver at i motsetning til konvensjonelle prosessorer som bruker transistorer til å kontrollere elektroner gjennom en halvleder for så å redusere informasjonen til serier med nuller og enere, er lysbrikken laget for å kun gjøre en spesifikk matematisk kalkulering som trengs i et bestemt AI-program.

Slik ser Envise ut på innsiden. (Ill: Lighmatter)

Ifølge selskapet er Lightmatter’s Envise mellom 1,5 til 10 ganger raskere enn flaggskipet Nvidia A100, avhengig av oppgaven. I tillegg bruker brikken kun en sjettedel av strømmen.

Annonse


ImageNet-benchmark gjort med ResNet-50. (Ill: Lightmatter)

Nvidia har ikke kommentert saken

Informasjonen kodes mer effektivt for AI-beregninger ved å bruke ulike bølgelengder av lys som krever mindre strøm å kontrollere enn en strøm av elektroner.

Når brikken for eksempel kjører en språkmodell kalt Bert, er Envise fem ganger raskere enn Nvidia A100, sier Lightmatter.

Envise plassert på et tradisjonelt brikkesett.

Men teknikken begrenses av at beregningene er analoge og ikke digitale, noe som gjør dem mindre nøyaktige enn silikonbrikker. Men selskapet har funnet måter å øke presisjonen i kalkuleringene.

Lightmatter vil markedsføre brikkene for forhåndstrente AI-modeller snarere enn treningsmodeller, siden slike modeller krever mindre presisjon.

Egner seg for Deep Learning

Ifølge selskapet vil brikken være aller mest nyttig for Deep Learning, en gren innen maskinlæring der man bruker flere lag av kunstige nevrale nettverk.

Senere i år planlegger selskapet å lansere en ny teknikk for å koble sammen Envise med konvensjonelle brikkesett laget av andre selskaper. Lys-brikken skal kunne brukes i eksisterende datasentre og kunne virke med nesten all programvare for kunstig intelligens.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse