Slik så det ut da Starship dundret i bakken i går.

Annonse


Dette gikk galt under gårsdagens Starship-landing

I går var det duket for oppskytning av en ny prototype av SpaceX’ og Elon Musks Starship som forhåpentligvis en vakker dag vil ta mennesker både til månen, Mars og “…beyond”.

Starship er konstruert i rustfritt stål og har et retrofuturistisk utseende. (Kilde: Nasa)

Starship SN9 (serienummer 9) tok av fra Boca Chica og fløy 10 kilometer opp i luften før den begynte på returen. Lenge så alt ut som at det gikk som det skulle og stjerneskipet la seg i en fascinerende kontrollert vannrett positur, mens det suste ned mot jorden

Sånn ser det ut å få Starship i hodet. (Ill: SpaceX)

Men da romskipet skulle vende om for å lande loddrett mistet det balansen og deiset i bakken. Ifølge kommentatorene i filmen nederst i artikkelen var det den andre Raptor-motoren som ikke startet før landing. Dermed ble stjerneskipet redusert til stjernestøv.

Ser man nøye etter faller noe av på Starship på vei ned. I tillegg ser det ut som at en rakett flyr rundt etter eksplosjonen. (Kilde: Nasa)

Vellykket tross alt

“Alt i alt var dette enda en vellykket flyvning og en påminner om at dette bare er en testflyvning og kun andre gang i flyr Starship med denne konfigurasjonen.”

Jong Insprucker

SpaceX og Musk kjører en strategi som går ut på å bygge og teste i et voldsomt tempo, uten å vente og justere til de er helt sikre på at ting går bra ved hver oppskytning.

Annonse


I stedet skyter skyter de opp, samler data og gjør endringer på neste utgave og fyrer opp igjen. På den måten har selskapet raskere progresjon enn om de satset alt på en rakett.

I går kunne vi se at SN10 allerede står klar ved siden av SN9, et godt bilde på tempoet i innovasjonen

Prototypene er små utgaver av det som skal bli en 120 meter høy rakett som skal kunne ta opptil 100 mennesker ad gangen til mars. Den ferdige utgaven av Starship skal være fullstendig gjenbrukbar.

“Vi fikk mye god data og nådde målet om å ha kontroll over fartøyet på veien ned mot bakken.”

SpaceX vil analysere dataene for å finne ut hvilke endringer de bør gjøre før oppskytningen av SN10.

Noe var løst

Ser man nøye på filmen ser man at det som ser ut som en mindre rakett har brutt seg løs og flyr rundt i luften, før den også kræsjer i bakken. Om dette er en rakettmotor eller om det er noe annet har vi ikke enda fått bekreftet.

Uansett ser det ut til å være lurt å holde god avstand til disse oppskytningene enn så lenge.

Kilde:
CNBC
Space.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse