Annonse


Apple med anti-overvåkning i iOS 14.4

Verktøy som skal gi brukere større innflytelse over hvem som ser hva, dukker opp i den nye iOS 14.4 – betaen. Fremover vil Apple la deg velge hvorvidt apper skal få lov til å spore deg på nettsider og i andre apper.

Data brukes til å målrette reklame

Ofte bruker apper slike data til å lage målrettet reklame basert på steder man besøker og ting man søker på. De nye funksjonene vil be iPhone-brukere ta et aktivt valg om hvorvidt de skal dele informasjon med appene som installeres.

Potensielt sett vil funksjonen gi brukerne langt større makt over egen data. Og som Tim Cook skriver på Twitter så kan Facebook fortsette å spore brukerne sine på kryss av apper og nettsteder, de må bare spørre om lov først.

Facebook er ikke fornøyd

Flere selskaper, blant annet Facebook advarer mot å gi brukerne et valg om ikke å gi fra seg lokasjonsdata til bedriftene. I desember varslet Facebook gjennom egne reklamekampanjer på plattformen, at iOS 14’s nye funksjoner for personvern kan få stor innvirkning på økonomien hos bedrifter som belager seg på salg fra markedsføring på Facebook.

Annonse


Spesielt vil det ifølge Facebook få mye å si for små og mellomstore bedrifter.

Ifølge Facebook vil små bedrifter i gjennomsnitt få 60 prosent færre salg for pengene de bruker på Facebook-reklame. “Under pandemien, skriver Facebook, vil de nye personvernfunksjonene i iOS 14 gjøre hverdagen ekstra vanskelig for små bedrifter.

Får støtte av Mozilla

Andre selskap som Mozilla og Electronic Frontier Foundation ønsker Apples nye funksjoner velkommen. Ifølge Mozilla er Apples nye funksjoner en stor seier for forbrukerne som ofte ikke vet at de blir sporet på kryss av apper.

“Snart trenger ikke brukere å se igjennom alle telefonens funksjoner for å sikre eget personvern”, sier Mozilla.

Egentlig skulle egenskapene vært lansert med iOS 14, men for å gi bedrifter tid til å omstille seg har selskapet valgt å utsette oppdateringen til tidlig i 2021. Men allerede dukker varselet opp for brukere som har installert betaen til iOS 14.4.

Kilde: AppleInsider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse