Annonse


Nye Smittestopp er her

Nå kan du laste ned den nye Smittestopp-appen på App Store eller Google Play. Ifølge FHI bruker den nye Smittestopp-appen vesentlig mindre batteri og ingen skal kunne vite hvem du er, hvor du er, eller hvem du møter gjennom appen.

Appen er selvfølgelig frivillig å bruke og har en aldersgrense på 16 år.

Vekt på personvern

Om man har vært i nærheten av noen som er smittet kan man raskt bli varslet dersom nok nordmenn velger å bruke appen.

Får du selv vite at du er smittet av korona kan du melde fra, slik at andre du har vært i nærheten av blir varslet. Man får ikke vite hvem som er smittet, eller hvem man eventuelt har vært i nærheten av, som er smittet.

Annonse


Kun Bluetooth

Appen bruker ikke GPS-sporing eller annen satellittposisjonering, men kun Bluetooth til å registrere hvilke andre telefoner man har vært i nærheten av. Derfor bruker den også mindre batteri enn den forrige appen.

Google og Apple har utviklet en felles Bluetooth-teknologi med hver sin API, som lar iPhone- og Android-telefoner utveksle informasjon via Bluetooth. Denne teknologien har norske helsemyndigheter brukt i Smittestopp. Teknologien kan brukes av alle verdens helsemyndigheter.

Appen gir ikke automatisk beskjed til andre, men sender kun ut beskjed når man selv ønsker det.

Den nye Smittestopp-appen. (Ill: FHI.)

Gir beskjed maksimalt én gang om dagen

Appen vil varsle deg på nytt selv om du allerede har vært i kontakt med samme smittede person før. Har du derfor noen i familien som er syk, som du stadig omgår, får du beskjed på nytt for hver gang, men maksimalt én gang om dagen.

Det er fordi appen ikke vet om man møter den samme personen eller en ny person.

Åpen kildekode

Allerede torsdag la FHI ut kildekoden til den nye appen slik at alle skal kunne gå inn og se hva appen egentlig gjør.

Det gjør det også lett for entusiaster å foreslå endringer. Åpen kildekode har vært forutsetningen for den nye appen hele veien. Den nye versjonen er basert på den danske Smittestopp-appen.

Den nye appen skal ifølge FHI være svært lite personverninngripende. “Data lagres ikke sentralt, men på den enkeltes telefon.”

Ingen skal kunne se hvem du er, hvor du har vært eller hvem du har vært i kontakt med. “Appen følger EUs retningslinjer for hvordan slike løsninger skal bygges”, sier informasjons-sikkerhetsleder Pålø Solerød i FHI.

Kildekoden finner du her:

Kommer du til å laste ned nye Smittestopp?

Kilde:
FHI.no
Helsenorge.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse