– Microsoft trenger et mirakel

microsoftarm
Intel, Microsoft og Qualcomm er ikke i nærheten av innovasjonstakten til Apple. Så store er ytelsesforskjellene at vi er redde for konkurransen fremover.

Microsoft henger så langt etter Apple Silicon-ytelse at M1-maskinene kjører Windows mye kjappere enn selskapets egen Surface Pro X.

ARM og X86-laptoper har ikke sjanse mot Apple Silicon, og vil ikke klare å hamle opp med dem om de ikke gjør noe genialt

PC World har nå sammenlignet nettopp Surface Pro X som ble oppgradert med en ny Snapdragon CPU for ikke så lenge siden, mot Apples MacBook Air M1 som jo ikke en gang er den kjappeste: MacBook Pro har en mer GPU-kjerne og kan holde høyere hastigheter lenger grunnet viften.

Uansett er dette depressiv lesning for Microsoft som ikke blir slått av Apple, men som blir knust.

Annonse

Det er vanskelig for å se for seg hvordan Microsoft med Intel eller Qualcomm som samarbeidspartner skal kunne klare å hamle opp med Apple, og vi har ikke hørt noen rykter om at de har egne brikkesett under utvikling.

Selv gamle budsjett-maskiner slår Windows ARM

Det har vært flere tester av Windows ARM, men ikke med x64-emuleringsstøtte som nå er på plass. Det er dette PC World har testet, men dessverre for Microsoft har det ikke store effekten – selv en billig HP Pavillion laptop banker Surface Pro X.

I GeekBench får M1 7454 flerkjerne-poeng, HP-maskinen 2864 og Pro X kun 2734. Også i enkjerne-testene blir maskinene slått av MacBook Air M1.

Handbrake brukes for å konvertere video, og er derfor et nyttig ekte-verden testverktøy. Surface Pro X gjør det elendig og bruker rundt to timer: Air M1 er seks ganger kjappere.

Glem spill

Rise of The Tomb Raider klarte ikke engang Surface Pro X starte, så de fikk ikke testet, men mot HP-maskinen er det igjen ingen konkurranse med 60FPS på Air og 12,1 FPS på HPs billig-maskin.

PC World: Selv en tre år gammel budsjett-laptop er kjappere enn Surface Pro X

“Det er vanskelig å tro at mer utvikling vil kunne bringe Microsoft nærmere M1-ytelsen. Om seks måneder kan Microsoft kanskje skryte av bedre ytelse, men uten et kombinert mirakel med en mye bedre CPU fra Qualcomm eller en annen ARM-utvikler, så ser fremtiden til Windows ARM ikke lys ut”.

Kilde:
PC World

Annonse
Annonse