surfaceduostor
Faren for at den er for store for jeans er overhengende.

Annonse


Hvem trenger Surface Duo?

Vi var jaggu ikke sikre i Microsofts nettbutikk i dag – handle en Surface Duo, eller spare pengene?

Surface Duo kommer ikke til Norge, i hvert fall ikke nå

For når man står i kassa og er i ferd med å bli 1642 dollar fattigere (vi har en slags naiv følelse av at det tross alt blir enklere å selge en med 256GB enn 128GB), er når man virkelig begynner å tenke over: hvor passer denne enheten inn i hverdagen min?

Microsofts store fokus med sitt eget Android-grensesnitt er å kunne gjøre to ting samtidig, og andre ganger dra innhold fra en app til en annen. Vi har aldri brukt en enhet på den måten før, selv om iPad kommer nærme. Forskjellen er at det er med iPadOS på en enkelt skjerm. Den løsningen kjenner vi godt. Microsoft og brettbare mobiler/laptop-er med Android? Det er vi ikke like godt kjent med.

1000 dollar for noe man kjenner, eller 1399 dollar for noe man aldri har prøvd før?

Det er ikke vanlig for oss å skrive om hva et produkt er ment for, før vi faktisk selv tester det, men bakgrunnen denne gang er at prisen ikke ble godt tatt i mot i det hele tatt for et produkt som jo samtidig er unikt. Er det ikke vanlig å ta mye penger for noe helt nytt?

Annonse


Problemet med prisen, tror vi, er at det er vanskelig å forestille seg hvor denne enheten passer inn i hverdagen, for det tenker man over mange flere ganger når man handle noe til over 10 000 kroner, kontra 500 kroner.

Amerikanere er ikke vant til enheter som koster fra 1399 dollar. Apple er en i særstilling også i USA: folk betaler masse penger for spesifikasjoner som papiret ikke ser ut til å være noe særlig (den billigste iPhone 11 Pro-modellen koster 999 dollar (8900 kroner uten skatter og avgifter), men som likevel leverer en bra opplevelse skal man tro antallet kunder – ok, så er Apples A-brikker de beste i klassen, men det finnes mobiler som skryter av mye mer RAM, mAh og panel-til-ramme-prosent.

Ulikt det meste i en ny produkt-kategori

Er dette hva Duo kommer til å servere oss? En magisk ny opplevelse som ikke trenger 5G, NFC og den aller beste Snapdragon-brikken for å skinne? Det håper vi på, for 14 300 kroner er mye penger.

Samtidig som vi håper, har vi absolutt ingen anelse av hva som vil møte oss. For det første er formfaktoren helt ny, denne ser ut som en brettbar iPad mini, mens Galaxy Fold og Huawei Mate X er mer som mobiler å regne når de er klappet sammen med skjerm også på utsiden.

Batteriet er på kun 3577mAh (lite med tanke på størrelsen og lite sammenlignet med mange av dagens Android-mobiler), og det gjør oss urolige. Microsoft lover “batteri hele dagen” med kjapp-lading. Tror de at vi ikke kommer til å bruke begge skjermene like mye som kun en av dem?

Microsoft sier de testet med både en og to av skjermene aktive, men ikke hvor mye fordelingen er i prosent under testtimene.

Microsoft sier at de testet med skjermen på 150 nits, noe som ikke er så veldig mye, og at batteriet ikke kan skiftes. Sjokk.

Størrelsen er utrolig viktig

Det største problemet før vi har testet en, er å finne ut om den kan tas med i bukselomma. Om det ikke er mulig, har vi et stort problem: forventer Microsoft at vi tar på oss ryggsekken for en så liten enhet, eller starter med vesker?

En Duo kan aldri erstatte en stor laptop, så hvorfor tar med en ryggsekk for å ta med seg en liten Duo, når man har plass til en fullverdig laptop?

Når det er sagt ser denne utrolig kul å spille spill på, rett og slett fordi man bare kan plassere den på bordet uten videre (og spille Xbox-spill, fordi det ikke er en iPhone), og se på TV samtidig.

På den annen side er det mye ramme på disse, og de har ikke engang prøvd å skjule at dette er to skjermer plassert sånn ca. ved siden av hverandre.

Noen ganger må man leve farlig for å skimte fremtiden

Jeg skal ikke nekte for at det er all usikkerheten rundt produktet som gjør meg enda mer interessert i å teste. Det har også noe med Surface-teamet å gjøre. De har holdt på lenge nå, og de har gjort mye bra arbeid. Evolusjonen deres har vært moro å følge med på.

Får de til dette produktet vil det være en milepæl for Microsoft, og kanskje beviset for at slike enheter har kommet for å bli.

Det store spørsmålet er derfor om de har klart noe helt spesielt: å designe en enhet som er bedre enn mobilen din, og nesten like bra på mange områder som en laptop. Om den samtidig passer i våre lommer, har de en mye større sjanse til å overbevise oss.

Forventet levering av testenheten er 10. september. Forhåndstitt kommer.

Annonse