Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Apple må nok en gang punge ut til Frankrike. (Ill.: Pexels )

Apple må betale Frankrike 12,5 milliarder kroner

Dømt for «anti-konkurrerende» oppførsel.

Apple må betale 1.1 milliard euro, ca 12,5 milliarder kroner, til Frankrike.

Franske myndigheter mener at Apple inngikk ulovlige avtaler i sitt distribusjonsnettverk, og at selskapet har misbrukt den «økonomiske uavhengigheten» til uavhengige forhandlere. Myndighetene har etterforsket Apple i mange år, og har altså nå kommet frem til at Cupertino-selskapet har hatt en anti-konkurrerende oppførsel.

Apple-grossister også dømt

Det er imidlertid ikke bare Apple som må punge ut. Også to av selskapets grossister er bøtelagt for å ha gått med på avtaler som franske myndigheter mener er i strid med loven. De franske myndighetene sier at avtalene betød at selskapene ble enige om å ikke konkurrere med hverandre. Tech Data og Ingram Micro ble bøtelagt for hendholdsvis 63 millioner og 76 millioner euro.

«Apple og deres to grossister ble enige om å ikke konkurrere med hverandre og de forhindret distributører fra å konkurrere med hverandre. På denne måten steriliserte de grossistmarkedet for Apple-produkter», heter det i dommen.

Apple sier i en uttalelse til CNBC at avgjørelsen er nedslående og at den går i mot «rettslig presedens som alle selskaper i Frankrike belager seg på». Selskapet sier videre at denne ordren vil «forårsake kaos for selskaper på tvers av alle industrier». Apple planlegger nå å anke dommen.

Fikk også bot tidligere i år

Gigantboten er den andre store boten Apple må betale til Frankrike i år.

Tidligere i år ble selskapet dømt til å betale 250 millioner kroner til landet etter batterjuks på iPhone:

Kilde:
Reuters

Stikkord: Apple, Bot, frankrike