Apple iPhone
Apple må nok en gang punge ut til Frankrike.

Annonse


Apple må betale Frankrike 12,5 milliarder kroner

Apple må betale 1.1 milliard euro, ca 12,5 milliarder kroner, til Frankrike.

Franske myndigheter mener at Apple inngikk ulovlige avtaler i sitt distribusjonsnettverk, og at selskapet har misbrukt den «økonomiske uavhengigheten» til uavhengige forhandlere. Myndighetene har etterforsket Apple i mange år, og har altså nå kommet frem til at Cupertino-selskapet har hatt en anti-konkurrerende oppførsel.

Apple-grossister også dømt

Det er imidlertid ikke bare Apple som må punge ut. Også to av selskapets grossister er bøtelagt for å ha gått med på avtaler som franske myndigheter mener er i strid med loven. De franske myndighetene sier at avtalene betød at selskapene ble enige om å ikke konkurrere med hverandre. Tech Data og Ingram Micro ble bøtelagt for hendholdsvis 63 millioner og 76 millioner euro.

«Apple og deres to grossister ble enige om å ikke konkurrere med hverandre og de forhindret distributører fra å konkurrere med hverandre. På denne måten steriliserte de grossistmarkedet for Apple-produkter», heter det i dommen.

Annonse


Apple sier i en uttalelse til CNBC at avgjørelsen er nedslående og at den går i mot «rettslig presedens som alle selskaper i Frankrike belager seg på». Selskapet sier videre at denne ordren vil «forårsake kaos for selskaper på tvers av alle industrier». Apple planlegger nå å anke dommen.

Fikk også bot tidligere i år

Gigantboten er den andre store boten Apple må betale til Frankrike i år.

Tidligere i år ble selskapet dømt til å betale 250 millioner kroner til landet etter batterjuks på iPhone:

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse