Google Android Huawei
Google advarer Huawei-brukere om å installere appene deres på usertifiserte enheter.

Annonse


Google advarer Huawei-brukere

I fjor havnet Huawei på USAs svarteliste, noe som i praksis forbød amerikanske selskaper å drive forretninger med den kinesiske teknologigiganten.

Uttaler seg for første gang på lang tid

Som en del av dette har Google blitt tvunget til å utelate Google-tjenester og apper i nye Huawei-produkter.

Google har egentlig ikke uttalt seg om Huawei-situasjonen i noen stor grad tidligere, men nå åpner selskapet litt opp og kommenterer saken. Google vil verken bekrefte eller avkrefte at Huawei er en sikkerhetstrussel slik amerikanske myndigheter mener, men skriver dette i et blogginnlegg:

– Google får ikke lov til å jobbe med Huawei på nye enheter eller å forhåndsinstallere/laste ned Googles apper, inkludert Gmail, Maps, YouTube, Play Store og andre, på disse enhetene, skriver Googles juridiske sjef for Android og Google Play, Tristan Ostorwski.

Annonse


Vil tilby oppdateringer så lenge det er mulig

Google skriver videre at selskapet fokuserer på sikkerheten til Google-brukerne og de mange millioner Huawei-brukerne.

– Vi fortsetter å jobbe med Huawei i tråd med myndighetenes reguleringer for å kunne tilby sikkerhetsoppdateringer og oppdateringer til Googles apper og tjenester på eksisterende enheter. Vi vil fortsette med å gjøre det så lenge det er tillatt, forklarer Ostrowski.

Dette er den viktige datoen

Huawei-enheter som ble lansert på eller før 16. mai 2019, vil fortsatt kunne få slike oppdateringer.

Men for enheter som ble lansert etter denne datoen er Googles fremtid på Huawei-enheter svært usikker. Et av problemene er at Google ikke har kunnet ta Huawei-enhetene gjennom selskapets omfattende sikkerhetssjekker. Google kan heller ikke forhåndinstallere enhetene med Google Play Protect-programvaren, som kan oppdage om en enhet har blitt hacket.

Og nettopp dette er grunnen til at Google nå kommer med en sterk advarsel til Huawei-brukere: Ikke forsøk å installer Google-apper på enheter som mangler disse appene. Selskapet begrunner dette med at appene kan være falske og/eller inneholde skadevare.

– Google-apper som installeres på denne måten vil ikke virke skikkelig fordi vi ikke tillater disse tjenestene å kjøre på usertifiserte enheter. Å installere Google-apper på disse enhetene er risikofylt fordi appene kan være tuklet med og derfor være sikkerhetstrussel, skriver Google.

Slik sjekker du

Er enheten din fortsatt Google-sertifisert? Det sjekker du på følgende måte: Åpne Google Play-appen –> Trykk på «Meny» –> Velg Innstillinger.

Hvis enheten din er sertifisert vil du se dette under «Play Protect certification».

Kilde:
Google
9to5Google

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse