Huawei Nokia Ericsson
USAs justisminister tror et oppkjøp av Nokia og Ericsson kan være lurt i kampen mot Huawei-dominans.

Annonse


Det hvite hus sier nei til oppkjøp av Nokia og Ericsson

Torsdag kom USAs justisminister Willaim Barr med et uortodokst og oppsiktsvekkende forslag – han oppfordret myndighetene i landet til å kjøpe svenske Ericsson og finske Nokia. Barr, som har erfaring fra mobiloperatøren Verizon, mener at USA bør gjøre dette for å ta opp kampen mot kinesiske Huaweis 5G-dominans.

Vil skape ny Huawei-konkurrent

Barr uttalte at «å plassere vårt store marked og finaniselle muskler bak en eller begge av disse selskapene, vil skape en langt mer formidabel konkurrent og fjerne bekymringer».

At USA er bekymret for selskapet, og potensielt kinesiske myndigheters innflytelse via selskapet, er ingen hemmelighet. Huawei er allerede plassert på USAs svarteliste, noe som betyr at amerikanske selskaper ikke kan drive handel med Huawei med mindre det foreligger en godkjent lisens. USA frykter at Kina, via Huawei, skal spionere og overvåke amerikanske borgere og være en trussel mot landets sikkerhet.

Det hvite hus er ikke interessert

Etter at det spesielle forslaget fra Barr ble kjent, reagerte markedet sterkt – både Ericsson og Nokia klatret på børsen.

Annonse


Men Det hvite hus er ikke interessert i å kjøpe opp selskapene. Økonomirådgiver Larry Kodlow i Det hvite hus uttalte fredag at USA allerede samarbeider tett med Nokia og Ericsson og at selskapene er viktige for utbyggingen av 5G-nettet. Men:

– USAs regjering driver ikke med oppkjøp av selskaper, enten det er nasjonale eller utenlandske selskaper, sa Kodlow i en uttalelse.

Han la også til:

– Men det er ingenting som forhindrer amerikanske teknologiselskaper fra å kjøpe dem.

Får støtte fra tidligere statsministere

Verken Nokia eller Ericsson har offisielt åpnet for å selges til USA. Det er heller ikke kjent om selskapene har tatt forslaget på alvor. Men de nordiske teleselskapene får støtte fra Finlands tidligere statsminister, Alexander Stubb, og Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt, på Twitter:

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse