Tesla Model S brukt
Tesla-eier mistet nøkkelfunksjoner etter oppdatering.

Annonse


Nybakt Model S-eier fikk sjokk etter oppdatering

En kunde som kjøpte en brukt Model S fra en tredjepartsforhandler (som igjen hadde kjøpt bilen på en Tesla-auksjon), har nå mistet tilgangen til Autopilot.

– Du har ikke betalt

Tesla hevder at den nåværende eieren ikke «ikke betalte» for Autopilot-funksjonen og at personen derfor ikke har rett til å bruke funksjonaliteten.

Kunden som kjøpte Model S-bilen forventet at Autopilot skulle fungere – selgeren brukte til og med funksjonen i markedsføringen av bilen.

Situasjonen hadde vært en annen dersom det dreide seg om andre oppgraderte aspekter ved Tesla-en. Maskinvare-oppgraderinger, slik som avansert tilpasset cruise-kontroll og dyrere hjul, kan fritt overføres til nye eiere. Men situasjonen er altså ikke slik når det gjelder funksjoner som krever oppdateringer.

Annonse


Fjernet Autopilot med oppdatering

Den uheldige eieren forteller til nettstedet Jalopnik at han kjøpte bilen i desember i fjor. Forhandleren hadde kjøpt Model S-eksemplaret under en Tesla-auksjon i november. På dette tidspunktet ble bilen kjøpt med både «Enhanced Autopilot» og «Full Self Driving Mode». Jalopnik skal selv ha sett dokumenter som bekrefter at den auksjonerte bilen ble solgt med de to ekstrapakkene.

Forhandleren skal deretter ha lagt ut Model S-bilen for salg og brukt disse ekstrafunksjonene under markedsføringen. Men det selgere ikke visste var at Tesla hadde gjennomgått en gjennomgang av programvaren på bilen etter at salget var gjennomført. Tesla valgte i desember å deaktivere både Enhanced Autopilot og Full Self Driving Mode-støtten gjennom en oppdatering.

Må betale for å beholde funksjonene

Plutselig satt den ferske Tesla-eieren med en begrenset utgave av bilen han hadde kjøpt. Han tok derfor kontakt med Tesla. Svaret var ikke oppløftende:

«Tesla har nylig identifisert flere tilfeller der kunder blir, på feilaktig vis, konfigurert for Autopilot-versjoner de ikke har betalt for. Vi har nå gjort endringer for å rette disse tilfellene. Bilen din er en av bilene som feilaktig ble konfigurert for Autopilot. Vi så på betalingshistorikken din og dessverre var ikke Full Self-Driving en funksjon du betalte for. Vi beklager forvirringen. Hvis du fortsatt er interessert i å ha disse tilleggsfunksjonene kan vi begynne prosessen med å betale for oppgraderingen», skal Tesla ha skrevet til Model S-eieren.

Den totale verdien for disse ekstrafunksjonene utgjør ca 74 000 kroner.

Særegen posisjon

For kunder av andre bilprodusenter er ikke dette en problemstilling kunder må forholde seg til, men all den tid Tesla har mulighet til å styre bilens funksjonalitet via over the air-oppdateringer er dette noe potensielle bruktbil-eiere bør være klar over.

Hva tenker du om det Tesla har gjort?

Kilde:
Jalopnik

Annonse


Annonse


Annonse