Google moderator
Mange YouTube-moderatorer sliter psykisk.

Annonse


YouTube-moderatorenes beskjed fra sjefen: – Dette kan gi deg PTSD

For de fleste av oss er YouTube en kilde for informasjon og underholdning, men for moderatorer som jobber på vegne av videoplattformen er realiteten noe helt annet. 

Hver eneste dag må moderatorer kjempe seg gjennom grusomme videoer. Time etter time. Dag ut og dag inn. 

Det er ikke nødvendigvis bare YouTubes egne ansatte som gjør dette. Selskapet benytter seg også av frilansere og tredjeparter, blant annet immigranter, for å gjøre denne drittjobben.

«Kan være forstyrrende og føre til PTSD»

Accenture er et av selskapene som utfører denne jobben på vegne av YouTube. Nå har The Verge fått tak i dokumenter som ansatte skal ha blitt bedt om å skrive under på.

Annonse


Ansatte bes nemlig om å signere et dokument som viser at personen har forstått at innholdet som skal gåes gjennom i jobben kan være forstyrrende og føre til PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

PTSD nevnes eksplisitt i dokumentet, som har fått tittelen «Acknowledgement». Dokumentet skal ha blitt sendt til ansatte 20. desember i fjor.

Trues med sparken

Ansatte må også gå med på å oppsøke sjefen eller HMS-avdelingen dersom den mentale helsen blir påvirket negativt av arbeidet. Av tilbud som ansatte kan benytte seg av finner man blant annet tilgang til mental trener og en åpen telefonlinje til mentale helsetjenester.

Ifølge Accenture er det frivillig å signere dokumentet, men ifølge ansatte The Verge har snakket med stemmer ikke dette. Flere forteller at de har blitt truet med å få sparken dersom de ikke signerte dokumentet.

Fem timer med grusomme videoer hver dag 

The Verge gjorde et dypdykk i moderatorjobben på YouTube like før jul i fjor. Gjennom research-fasen kom det frem at moderatorer ofte må se grusomme videoer i fem timer hver dag. Det til tross for at YouTube-sjef Susan Wojcicki i fjor lovte å redusere denne tiden ned til fire timer per dag. 

– Hver dag ser du noen bli halshugd, eller noen skyte kjæresten sin. Etter det føler du at «wow, denne verden er virkelig syk». Du føler deg syk. Du føler at det ikke er noe som er verdt å leve for, sier en moderator til The Verge. 

Moderatoren kan fortelle at pulsen stiger når han kjører forbi bygningen han jobber i. Han har problemer med kort lunte og den psykiske helsen er generelt dårligere enn før han begynte i jobben.

Katastrofale følger for den psykiske helsen 

Moderatorjobben får store og alvorlige konsekvenser for de ansattes psykiske helse. Arbeidere rapporterer om angst, depresjon, mareritt, panikkanfall og andre problemer. Flere av disse plagene oppstår raskt etter at personene startet i jobben, ofte før det har gått seks måneder. 

En person som The Verge har snakket med jobber fulltid i Google. Hun lider nå av angst og jevnlige panikkanfall. Hun sliter med å kommunisere med barn uten å gråte. En lege har diagnostisert henne med posttraumatisk stressyndrom. 

Store forskjeller på sykeordninger 

Fulltidsansatte i Google, som jobber med moderering, kan få full utbetaling av sykepenger i flere måneder dersom det oppstår problemer med den psykiske helsen, for eksempel (PTSD). Innleid arbeidskraft, «frilansere», får nesten ingenting utbetalt dersom de må ta en pause fra jobben som følge av den psykiske påkjenningen. 

Advares ikke mot farene 

Google-arbeidere blir ofte ikke informert om de potensielle konsekvensene jobben medfører når de søker på jobben. I jobbutlysningen, og under intervju, blir omfanget av det forstyrrende innholdet de må se på, bagatellisert, hevder flere moderatorer som The Verge har snakket med. 

De etterlyser nå mer informasjon om hva jobben faktisk innebærer for nye ansatte, samt bedre oppfølging av personer som allerede sliter. I så måte er Accenture-dokumentet et skritt i riktig retning.

Tester nye måter å begrense skadene på 

I et forsøk på å gjøre jobben litt mindre krevende gjennomfører Google eksperimenter på sine moderatorer – de får for eksempel mulighet til å se videoer i sort/hvitt, noe som skal kunne redusere den emosjonelle påkjenningen. 

YouTube har nå 10 000 moderatorer verden over.

Kilde:
The Verge

Annonse


Annonse


Annonse