Great Barrier Reef
Verdens koralrev dør ut. Men kan vi bremse utviklingen? Her settes det ut en høyttaler i revet.

Annonse


Se hva forskerne vil bruke for å redde verdens største korallrev

Verdens koralrev er i ferd med å dø ut og forskerne frykter for konsekvensene det vil medføre for annet liv på planeten vår.

Hvordan skal koralrevene «våkne opp» igjen og bli levende, som før? Forskere tro høyttalere kan hjelpe.

Spilte av «friske» lyder

Et internasjonalt team bestående av forskere hadde en hypotese om at døde koralrev verken høres ut som eller lukter som levende koralrev.

Derfor gjorde de lydopptak av de mest levende områdene av Great Barrier Reef, verdens største koralrev. Deretter spilte de av disse lydene ved hjelp av høyttalere som ble plassert i de døde områdene av revet. Denne prosessen kalles «akustisk berikelse».

Annonse


Saken fortsetter under bildet.

Reef
Storparten av Great Barrier Reef er allerede utdødd.

Dobbelt så mye fisk kom tilbake og ble værende

Resultatene forbløffet forskerne. Ved å spille av de levende lydene kunne de observere at 50 prosent flere fisk returnerte til de døende områdene av koralrevet.

– Koralrev blir stille som spøkelser når de dør og dette skyldes fisk og reker som forsvinner. Men ved å bruke høyttalere for å gjenopprette lydlandskapet, kan vi tiltrekke fisken tilbake igjen, sier Steve Simpson, professor ved Universitetet i Exeter. Han deltok i arbeidet med studien som er publisert i Nature Communications.

Saken fortsetter under bildet.

Great Barrier Reef død
En død koralrot i Great Barrier Reef.

Marinebiolog: – Livsviktig for oss mennesker

Resultatet er gode nyheter, men problemet med verdens største koralrev er fortsatt svært omfattende. Allerede har ca 89 prosent av The Great Barrier Reef dødd ut. Fisken, som vanligvis holder til i revet, er på vei bort. Revet får ikke lenger tilgang til de viktige næringsstoffene som det trenger. Og det får ikke bare konsekvenser for dyrelivet.

– Liker du å puste? Beregninger viser at opptil 80 prosent av oksygenet du puster inn akkurat nå, kommer fra havet. Det kommer ikke fra land. For at du skal fortsette å puste må du ha et sunt og friskt hav, uttalte marinebiolog Michael Crosby til Business Insider i fjor.

En ny sjanse

Høyttalere som spiller av lydene fra et frisk koralrev ser ut til å kunne bidra til å gjenopprette noe av livet i koralrev.

– Det at fisken kommer tilbake gir de døde delene av koralrevet en ny sjanse til å leve, sier Tim Gordon, som ledet studien.

Kilde:
BGR

Annonse