Morten Rustad Norway Nature
Norske Morten Rustad har presset mobilkameraet sitt til det ytterste.

Annonse


Hadde du gjettet at Mortens video var filmet med en mobil?

Selv om det innimellom kan føles som at innovasjonen i mobilmarkedet har flatet litt ut, har det blitt gjort betydelige fremskritt de siste årene.

Mobilprodusenter har blant annet i økende grad fokusert på mobilkameraene.

Morten Rustad, som til daglig jobber med å lage visuelt 8K-innhold for internasjonale teknologi-giganter, ønsket å finne ut hva som oppnåelig med dagens mobilkameraer.

Se resultatet her (saken fortsetter under videoen):

Ett mål

Han tok utgangspunkt i Huawei P30 Pro da han bestemte seg for å reise Norge rundt for å fange vakre naturbilder.

Rustads mål var å produsere en mobilvideo med så høy teknisk kvalitet som overhode mulig. Resultatet er nå publisert på Rustads YouTube-kanal, som har over 82 000 abonnenter.

– I utgangspunktet er bildekvaliteten milevis bak systemkameraer som har større sensorer. På et fullformatskamera kan du bomme fullstendig på eksponeringen, men allikevel redde deg inn med redigering. Mobilkameraene krever at du gjør alt riktig i kameraet, med en gang du for eksempel begynner å dra i skyggene, så faller det fra hverandre.

Rustad mener det krever en bedre fotograf for å ta gode mobilbilder.

– Dette kommer egentlig kun av at mobilkameraer har så små sensorer, noe som fører til lite dynamisk omfang og høyt støynivå når det blir mørkt.

Viktig med lys

Som du kan se i videoen Rustad har filmet, ble resultatet likevel imponerende.

– Ved å kun ha vidvinkel (16mm), normal (27mm) og tele (125mm) utelukker man en del brennvidder som er interessante. Jeg hadde ofte lyst til å skyte rundt 50-70mm, men det lar seg ikke gjøre når man tar bilder i RAW. Ellers så må man ha ganske godt lys for at det ikke skal bli alt for støyete, sier Rustad til ITavisen.no.

Han kan fortelle at RAW-bildene blir ganske fargeløse.

– Man må bruke mye tid på å få det “normalt” igjen. Vanligvis gjør telefonen denne jobben når man skyter vanlige JPEG, men da mister man veldig mye kvalitet.

Hva synes du om videoen?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse