Google innsamling data
Google samarbeider med amerikansk helsesystem for å utvikle bedre AI-verktøy.

Annonse


Google samler inn sensitive helseopplysninger om flere millioner amerikanere

Google samler inn detaljerte opplysninger om helsen til flere millioner amerikanere. Det kan The Wall Street Journal avsløre.

Men; Google har ikke informert verken pasienter eller leger om den massive innsamlingen.

Betyr det at innsamlingen er ulovlig? Nei, ikke i dette tilfellet. Innsamlingen en del av et samarbeid mellom Google og selskapet Ascension.

Sistnevnte selskap står bak det nest største helsesystemet i USA. Selskapet deler både resultater fra laboratorium, informasjon om diagnoser og innleggelseshistorikk med Google. I tillegg får Google tilgang til data som viser både navn og fødselsdatoene til pasientene.

Annonse


«Project Nightingale»

En kilde hevder overfor WSJ at prosjektet kalles «Project Nightingale», noe som senere ble bekreftet av Google i et blogginnlegg. Personen sier også at minst 150 Google-ansatte har tilgang til data om flere titalls pasienter i USA.

Google bruker disse dataene til å utvikle ny, mer avansert AI-programvare.

Årsaken til at dette ikke nødvendigvis er ulovlig, skyldes loven Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPPA). Loven åpner nemlig opp for at sykehus får lov til å dele pasientdata med forretningspartnere dersom dette bidrar til en bedre sykehustjeneste. Sykehuset trenger heller ikke fortelle pasientene at disse dataene deles.

«I tråd med HIPAA»

I etterkant av Wall Street Journal-saken har både Ascension og Google kommentert opplysningene.

«Målet med samarbeidet er optimalisere helse og velvære for individer og samfunn, samt levere en omfattende portfolio bestående av digitale muligheter», skriver selskapet i en pressemelding, og legger til:

«Alt arbeid knyttet til Ascensions engasjement med Google er forenelig med HIPAA. Dataene er sikret av robuste beskyttelsesmekanismer og er i tråd med Ascensions strenge krav for datahåndtering».

– Kombineres ikke med forbrukerdata

Google skriver følgende i et blogginnlegg:

«For å være tydelig: under denne avtalen kan ikke Ascensions data bli brukt for noe annet formål enn det som står i avtalen. Pasientdata kan ikke, og vil ikke, bli kombinert med noe av Googles forbrukerdata».

Kilde:
Wall Street Journal

Annonse