AI robot
Forskere tror roboter kan lære seg å føle empati.

Annonse


Vil gi roboter følelser – forskere mener dette fysiologiske prinsippet kan være nøkkelen

«Dagens roboter mangler følelser», skriver nevrologene Kingson Man and Antonio Damasio i en ny forskningsartikkel publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Det er vanskelig å være uenig i den påstanden. Men de samme forskerne mener at det er mulig å gi robotene følelser. De mener at man kan gjøre det ved å gi robotene evnen til å frykte for sin egen eksistens. For å overleve mener forskerne at roboten vil være nødt til å utvikle følelser som kan styre dem unna farer.

Homeostase

Man og Damasio foreslår en strategi som innebærer å gi roboter og avanserte maskiner kunstige følelser. Dette vil de gjøre ved å få maskinene (AI) til å observere prinsippene i homeostase, altså en organismes indre likevekt. Dette er menneskekroppen ekspert på, men forskerne tror også roboter kan læres opp til å gjøre det samme. En intelligent maskins bevissthet om de analoge funksjonene i sin egen «mentale» tilstand vil kunne tilsvare det som mennesker kjenner som følelser, tror forskerne.

De tror også at slike «følelser» vil motivere AI-en til å ta vare på seg selv, men ikke nok med det, de tror også at det vil kunne inspirere AI-en til å emulere ekte følelser.

Annonse


– Istedenfor at man må hardkode en robot for alle eventualiteter, eller utstyre den med et begrenset sett med retningslinjer for oppførselen, kan en robot som er bekymret for sin egen overlevelse løse utfordringene den møter på en mer kreativ måte. Grunnleggende mål og verdier ville blitt oppdaget på en organisk måte istedenfor å være nøye designet, sier Damasio.

Saken fortsetter under bildet.

Gorilla følelser
Mennesker og dyr har følelser, men klarer vi å gjenskape det samme i roboter?

Tror på robot-empati

For forskernes del er det to ting som anses som det viktigste når eventuelle roboter med følelser skal utvikles. For det første mener de at robotene må føles seg bra. For det andre mener de at robotene må kunne føle empati.

– Hvis du antar at en robot allerede er i stand til å føle ekte følelser, vil en obligatorisk kobling mellom følelsene og andres følelser føre til en etisk og omgjengelig oppførsel, hevder nevrologene.

Forskerne mener at framskritt innen såkalt myk robotikk – altså roboter som henter inspirasjon fra levende organismer – samt dyp maskinlæring, kan legge til rette for å gi AI-baserte roboter kunstige følelser.

Synes du det høres litt for optimistisk ut, eller tror du forskerne er inne på noe? Hvis du vil grave deg dypere ned i materien kan du lese forskningsartikkelen her.

Kilde:
Science News

Annonse