Her starter han PR-marerittet for Blizzard

Hearthstone Blizzard Hongkong
Chung Ng Wai er utestengt fra profesjonelle Hearthstone-konkurranser de neste 12 månedene.

Den profesjonelle Hearthstone-spilleren Blitzchung, hvis egentlige navn er Chung Ng Wai, er tvunget til å gi fra seg alle premiepengene han vant under en turnering i kortspillet forrige helg. Han får heller ikke lov til å konkurrere de neste 12 månedene.

Det kunngjorde Blizzard onsdag.

Chung Ng Wai skal under et intervju etter match ha vist støtte til Hongkong-demonstrantene. Dette skal han ha gjort mens han hadde på seg noe som lignet en gassmaske. «Frigjør Hongkong, vår tids revolusjon», skal han ha sagt. Kommentatorene ble fortumlet og gjemte ansiktene sine under bordet, før sendingen raskt gikk til reklame.

Annonse

Se hendelsen her:

– Jeg har lagt ned mye innsats i denne bevegelsen

Overfor Inven Global skal Blitzchung i ettertid ha forklart bakgrunnen for handlingen.

– Som dere vet pågår det alvorlige demonstrasjoner i landet mitt nå. Mitt utrop under strømmingen var bare en annen form for deltakelse i protestene, som jeg ønsker skal få mer oppmerksomhet. Jeg har lagt ned så mye innsats i den sosiale bevegelsen de siste månedene at jeg noen ganger ikke klarer å fokusere på å forberede meg til turneringen, skal Blitzchung ha sagt.

Blizzard bekrefter hendelsen i et blogginnlegg.

«Under Asia-Pacific Grandmasters-sendingen denne helgen skjedde det et regelbrudd under et intervju etter kampen der Blitzchung og to kommentatorer var involvert», skriver Blizzard på sine nettsider.

Slik begrunner Blizzard utestengingen

Selskapet mener Hearthstone-spilleren brøt reglene på følgende punkt, og dermed kan fratas pengene.

«Å delta i en handling som etter Blizzards skjønn fører til offentlig uoverensstemmelse, krenking av grupper i offentligheten eller ellers skader bildet av Blizzard som selskap, vil føre til utestenging fra Grandmasters og reduksjon av spillerens premiepott til 0 kroner. Dette i tillegg til andre remedier i henhold til håndboken og Blizzards nettsidevilkår».

– Jeg vet hva handlingen min under sending betyr Det kan gi meg masse trøbbel, selv for sikkerheten i mitt virkelig liv, sier spilleren til Inven Global.

Protesterer mot omstridt lovforslag

Demonstrasjonene i Honkong har pågått i månedsvis. Flere millioner mennesker har marsjert i gatene med et krav om suverenitet fra fastlands-Kina, samt bedring av økonomiske forhold. Demonstrantene protesterer blant annet mot et lovforslag som innebærer at myndighetene kan utlevere etterlyste personer til det kinesiske rettsvesenet.

Også tidligere har teknologi havnet i søkelyset under demonstrasjonene i Hongkong:

Kommentatorene fikk også svi

I etterkant av Hearthstone-spillerens uttalelser har Blizzard slettet kampen og Hongkong-kommentaren fra sine sosiale kanaler på internett. Samarbeidet med kommentatorene som intervjuet spilleren er også avsluttet med umiddelbar virkning.

Den potensielle toppremien i årets turnering var på 1 millioner dollar, altså rundt 9 millioner kroner. På det tidspunktet Blitzchung ble utestengt hadde han tjent minst 27 000 kroner, skriver Business Insider.

– Ydmyker seg selv

Kritikere av Blizzard-avgjørelsen hevder at Blitzchungs handling må beskyttes under den amerikanske ytringsfriheten all den tid Blizzard er et amerikansk selskap. Personer som støtter demonstrantene i Hongkong mener Blizzard går på akkord med sine egne verdier for å beskytte sine forretningsinteresser i Kina.

Blizzard kritiseres nå blant annet av en senator i USA.

– Blizzard viser at de er villige til å ydmyke seg selv for å blidgjøre det kinesiske kommunistpartiet. Ikke noe amerikansk selskap burde sensurere bønner om frihet for å tjene raske penger, skriver Senator Ron Wyden på Twitter.

Tencent er verdens største spillutgiver og et av Kinas største selskaper. De eier også fem prosent av Blizzards morselskap Activision.

Uro internt

Internt i Blizzard har saken engasjert ansatte. Ikke alle er enig i beslutningen, ifølge den tidligere ansatte Kevin Hovdestad. I Blizzards hovedkvarter skal noen ha dekket over selskapets verdier som står på en statue.

Både «Tenk Globalt» og «Hver stemme teller» er dekket over:

Les resten av Blizzard-uttalelsen:

«Blitzchung er umiddelbart fjernet fra Grandmasters og vil ikke motta noen premie for Grandmasters sesong 2. I tillegg kan ikke Blitzchung delta i Hearthstone-e-sport de neste 12 månedene fra og med 5. oktober 2019. Vil vil også umiddelbart avslutte samarbeide med casterne.

Selv om vi står ved hver enkelts rett til å uttrykke individuelle tanker og meninger, må spillere og andre deltakere som velger å delta i våre e-sportkonkurranser følge de offisielle konkurransereglene».

Kilde:
Business Insider

Annonse
Annonse