Google logo
Google må betale store summer til franske myndigheter.

Annonse


Google må betale Frankrike nesten 10 milliarder kroner

Google har etter en fire år lang strid gått med på å betale franske myndigheter 1 milliard euro, omlag 10 milliarder kroner i bøter og restskatt.

Les også: Google straffes etter ulovlig datainnsamling

Gigantbeløpet er en del av et forlik mellom partene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hevder at Google bevisst har jukset

Franske myndigheter har i flere år mistenkt Google for å betale for lite skatt ved å unngå å oppgi deler av sine aktiviteter i landet. Som en del av den nylig inngåtte avtalen må Google betale 500 millioner euro i bot og tilleggsskatt på 465 millioner euro. Det opplyser Google selv i en uttalelse.

Annonse


Les også: Google får milliardbot av EU – igjen

Ifølge Reuters betaler Google lite skatt i de fleste europeiske land fordi selskapet rapporterer nesten alle inntektene via Irland, der selskapet har sitt europeiske hovedkvarter (Dublin).

Et smutthull i internasjonale skattelover skal gjøre dette mulig.

– Avtalen gjør det mulig å sette strek over alle disse tidligere uenighetene, sa en av Googles advokater, Antonin Levy, under en høring i en fransk rettssal.

Vil ha en digital skatt som gjelder for hele EU

Den franske budsjettministeren Gerland Darmanin sier at forliket kan skape en rettslig presedens og at franske myndigheter er i samtaler med flere andre teknologiselskaper om lignende skattespørsmål.

Å skattelegge multinasjonale teknologiselskaper har vist seg å være en utfordring for flere land i Europa. Frankrike ønsker en digital skatt som skal gjelde for alle medlemslandene i EU, men både Irland, Danmark, Sverige og Finland stemte i mot forslaget.

Kilde:
Reuters

Annonse