Fernando “Corby” Corbató
Fernando “Corby” Corbató, (1926-2019)

Annonse


Passordets far er død

MIT-forskeren sovnet inn i sitt hjem i Newton, Massachusetts, fredag. Han ble 93 år.

Corbató er mest kjent for å stå bak verdens første datamaskinbaserte passord.

Flere kontoer gjorde passord nødvendig

Han ledet utviklingen av Computer Time-Sharing System (CTSS), et av verdens første operativsystemer som gjorde det mulig for flere personer å bruke en datamaskin samtidig takket være flere støtte for kontoer. Det var også det første maskinsystemet som tok i bruk passord.

Corbató krediteres også for å ha vært en av pionerene innenfor e-post og lynmeldinger. Han skal blant annet ha vært med på utviklingen av en tidlig e-post-klient og et skriveprogram.

Annonse
Pionér

Etter utviklingen av CTSS ledet Corbató et prosjekt kalt Multics. Dette skal direkte ha inspirert andre operativsystemer, slik som Linux, og ifølge MIT «lagt grunnlaget for mange aspekter innenfor moderne datateknologi».

– Corby var en av de viktigste forskerne når det kommer til arbeidet med å gjøre databehandling tilgjengelig for mange folk og for mange formål, sier mangeårig kollega Tom Van Vleck, ifølge MITs nettsider.

– Han så at disse konseptene ikke bare gjør ting mer effektivt, men at de også fundamentalt endrer hvordan folk bruker informasjon.


Kilde:
MIT

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse