Slik sporer email-appen Superhuman sine brukere
Sporing av epost er ikke nytt, men måten Superhuman-appen gjør det på vekker oppsikt.

Annonse


Slik sporer email-appen Superhuman sine brukere

De fleste kjenner til at mange websider, nettlesere, og sosiale mediaplatformer sporer våre vaner på nettet. Alt fra hvor vi handler, hvilke politiske interesser vi har, og til hva vi søker på. Men for det meste kan sporing av disse aktitivetene skrus av eller blokkeres dersom man ønsker å sikre sitt eget privatliv. Svært få liker tanken om at personlige vaner deles eller selges til annonsører eller andre med uærlige hensikter.

Sporing av epost mer vanlig enn folk tror

Ikke like mange vet at sporing også kan skje via epost, med enkle teknikker. En ny epost-app som heter Superhuman fikk mye blest ved lansering, og håvet inn over 280 millioner kroner i investeringsrunder i Silicon Valley. En av hovedfunksjonene som ble markedsført var appens evene til å gi brukerne lesekvitteringer – altså en notis om at mottakeren de sendte til har åpnet eposten.

Sensitive data kan lett misbrukes

Dette kan for de fleste av oss virke som en bra ting, men realiteten er at slik sporing avslører både når, og hvor alle eposter ble lest. Superhuman-appen gjør alt dette uten å be om tillatelse fra brukerne – og varsler heller aldri mottakere om at deres handlinger har blitt sporet og sendt til avsenderen. Dette er det nå mange som reagerer kraftig på.

Man trenger ikke være geni for å forstå hvordan dette lett kan misbrukes. Mange bryr seg kanskje ikke så mye om at slik informasjon deles med annonsører, slik at man får se mer reklame. Men alle burde være varsomme på at informasjon om hvor du befinner deg, og når, er ekstremt sensitivt.

Annonse


Mange reagerer sterkt

Bloggeren Mike Davidson, som tidligere var visepresident i designavdelingen hos Twitter, er en av de som er svært misfornøyd med Superhumans mangel på respekt for personvern. Han skrev nylig følgende:

”Det er skuffende at en av de mest oppskrytte nye epost-klientene, Superhuman, har valgt å legge inn skjulte sporings-pixler inne i epostene som deres brukere sender ut. Superhuman kaller dette for Lesekvitteringer og det er skrudd på som standard for alle kunder, uten godkjennelse fra mottakerne”

Kan blokkeres i din epost-klient

Såkalte sporings-pixler (tracking pixels) fungerer på den måten at en ørliten bildefil, bare en pixel stor, legges usynlig inn på en webside eller epost – sammen med en link. Med en gang ”bildet” (pixelen) åpnes av en nettleser eller epost-klient, så henter linken umiddelbart informasjon fra der den ble åpnet. Deretter sendes dette tilbake til en server via linken, nå inkludert data som tidspunkt, fysisk lokasjon, hvilken type enhet (pc, type mobil, operativsystem), og annet.

Den eneste måten å forhindre dette helt er å blokkere din epost-klient fra å vise bilder, men den jevne bruker har hverken kjennskap om, eller kunnskap til, hvordan de gjør dette. Superhuman har ikke kommet med noen kommentarer om en eventuell løsning i deres app på problemet.

Kilde:
GizModo

Annonse