Canada kan løslate Huaweis finanssjef til USA
Vancouver, Canada - hvor Huaweis finanssjeff sitter i arrest.

Annonse


Canada kan løslate Huaweis finanssjef til USA

Finanssjefen for den kinesiske mobilprodusenten Huawei, Meng Wanzhou, ble arrestert i Canada i desember – etter beskyldninger fra USA om svindel. Etter forslag om at Canada burde blokkere løslatelse av Meng til USA, har nå utenriksminister Chrystia Freeland uttalt at de ikke vil følge en slik blokkering.

Setter Canadas sikkerhet først

Freeland sa i en pressekonferanse torsdag at det å forhindre løslatelse vil kunne sette canadiske liv i fare rundt om i verden:

“Det ville sette et veldig farlig eksempel dersom Canada skulle endre sine holdninger når det gjelder å gi etter for press angående løslatelser basert på press utenfra”.

Utenriksminister i Canada, Chrystia Freeland

Den opprinnelige ideen til forslaget kom fra Canadas tidligere statsminister Jean Chretien, som mente at dersom løslatelse til USA kunne forhindres så ville også det anspente forholdet mellom Canada og Kina reddes. Nyheten om Chretiens forslag kom via avisen The Globe and Mail for kort tid siden.

Annonse


Anspente forhold

Kina har innført straffetiltak mot Canada etter at Huaweis sjef ble arrestert. To canadiere er satt i varetekt, tiltalt for spionasjevirksomhet – og landet har innført midlertidig import-blokkade av rapsolje-frø fra Canada.

Statsminister i Canada, Justin Trudeau, har uttrykt bekymring over situasjonen og sa forrige uke at han vil vurdere om det enten er passende eller ønskelig å be om et ekstraordinært møte med Kinas president Xi Jinping angående saken.

Kilde:
Reuters

Annonse