Slik blir iPad ny

Slik blir iPad ny
iPadOS kan beta-testes av utviklere i kveld.

Apple avslørte i kveld et nytt operativsystem til iPad: iPad OS.

Utviklere vil kunne teste iPadOS i kveld. Offentlige beta-testere vil kunne teste senere i juni.

Apples pressemelding

Nye iPadOS med unike opplevelser utviklet for iPad

Annonse

Ny Hjem-skjerm, kraftig multitasking, nye måter å bruke Apple Pencil på og mer.

San Jose, California – Apple presenterte i dag iPadOS, det kraftige operativsystemet med et nytt navn for å løfte frem iPadens unike opplevelse. iPadOS bygger på det samme grunnlaget som iOS og legger til kraftige nye egenskaper og intuitive funksjoner som er spesifikke for den store skjermen og allsidigheten til iPad. iPadOS introduserer nye måter å jobbe med apper på i flere vinduer, overblikk over mer informasjon på en nydesignet Hjem-skjerm og mer naturlige måter å bruke Apple Pencil på. iPadOS drar også nytte av de gode, nye oppdateringene i iOS 13 og er den perfekte enheten for både forbrukere og kreative fagfolk.

«iPad endrer hvordan mennesker arbeider og uttrykker kreativiteten sin, og med iPadOS tar vi det ett skritt lenger ved å legge til spennende funksjoner som drar nytte av den store skjermen og allsidigheten», sa Craig Federighi, direktør for programvareutvikling hos Apple. «iPadOS har spennende funksjoner, deriblant en ny Hjem-skjerm med widgeter, kraftigere multitasking og nye verktøy som gjør det enda mer naturlig å bruke Apple Pencil.»

Ny Hjem-skjerm

Hjem-skjermen har fått en ny layout for å vise flere apper på hver side. I dag-visningen kan nå legges til på Hjem-skjermen, og den gir rask tilgang til widgeter for å gi et raskt overblikk over informasjon, deriblant overskrifter, vær, kalender, hendelser, tips og annet. 

Gjør mer med Split View og Slide Over

iPad-brukere kan nå jobbe med flere filer og dokumenter fra samme app samtidig med oppdateringer av Split View, eller de kan raskt vise og bytte mellom flere apper i Slide Over. Brukerne kan for eksempel skrive en e-post mens de viser en annen en e-post ved siden av, eller de kan åpne flere apper som Meldinger eller Kalender med kun ett sveip. Program-Exposé gir en rask oversikt over kun de åpne vinduene for én app med kun ett trykk.

Flere måter å bruke Apple Pencil på

Med iPadOS har Apple Pencil blitt enda mer integrert i iPad-opplevelsen. Brukerne kan nå legge inn merknader og sende hele nettsider, dokumenter eller e-poster på iPad ved å sveipe Apple Pencil fra hjørnet av skjermen. En nydesignet verktøypalett gir rask tilgang til verktøy, fargepaletter, figurer, objektviskelær, et nytt pikselviskelær for å fjerne deler av en strek og en linjal for å tegne helt rette linjer. Apple Pencil føles enda mer naturlig og bruker avanserte prediksjonsalgoritmer og optimaliseringer for å redusere den bransjeledende forsinkelsen til så lite som 9 millisekunder.

Kraftigere Filer-app

Med Filer-appen får du raskt tilgang til og kan administrere dokumenter fra ett sted, og med iPadOS blir den enda bedre med iCloud Drive-støtte for deling av mapper. Alle med tilgang til en delt mappe kan se den i iCloud Drive og vil alltid ha tilgang til den nyeste versjonen. iPadOS støtter også eksterne harddisker, og brukerne kan enkelt koble til USB-harddisker, SD-kort eller logge på en SMB-filserver, alt fra Filer-appen. En ny kolonnevisning med forhåndsvisning i høy oppløsning hjelper brukerne med å navigere i mapper, mens støtte for Hurtighandlinger som å legge inn merknader i, rotere og opprette en PDF-fil, gjør det enkelt å være mer produktiv på iPad. iPadOS introduserer også lokal lagring, innpakking og oppakking av filer og nye tastatursnarveier. 

Nettlesing i datamaskinklasse med Safari

Safari er kraftigere enn noensinne på iPad. iPadOS viser automatisk skrivebordsversjonen av nettstedet, skalert for iPad-skjermen og optimert for berøring, slik at nettapper som Google Dokumenter, Squarespace og WordPress fungerer godt i Safari på iPad. Safari støtter også viktige, nye funksjoner som en nedlastingsadministrator, 30 nye tastatursnarveier og forbedringer av faneadministrasjon. 

Forbedret tekstredigering 

Tekstredigering på iPad får en stor oppdatering med iPadOS, slik at det blir enklere og raskere å peke med enda mer presisjon og hastighet, du kan velge tekst med kun ett sveip og bruke nye bevegelser for å klippe ut, kopiere, lime inn og angre. 

Flere iPadOS-funksjoner

  • Mørk modus gir et dramatisk mørkt fargetema som ser bra ut i hele systemet og er mer behagelig for øynene i omgivelser med lite lys.
  • Tilpassede fonter kan installeres og brukes i hele systemet og er perfekt for å lage flotte dokumenter på iPad. Fonter fra eksklusive og store leverandører som Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa og Founder vil være tilgjengelig på App Store.
  • Et nytt flytende tastatur sparer plass og har støtte for QuickPath – noe som gjør det enklere å skrive med én hånd og gir mer plass til å vise apper. Brukerne kan knipe fingrene sammen for å aktivere det flytende tastaturet og flytte det hvor som helst på skjermen.  
  • Bilder organiserer biblioteket for å fremheve de beste bildene og skjuler automatisk rot og lignende bilder for å vise frem viktige hendelser fra den siste dagen, måneden eller det siste året. Bilderedigering er mer intuitivt med nye verktøy som er enklere å bruke, justere og gjennomgå, og nesten alle funksjoner for bilderedigering er tilgjengelig for videoredigering.
  • Med Logg på med Apple kan du raskt, enkelt og privat logge deg på apper og nettsteder med Apple ID.
  • Kart har et nytt basiskart som er bygget helt fra bunnen av: Med Se deg rundt kan du se rundt deg i byer med flotte bilder på gatenivå med 3D-bilder med høy oppløsning. Samlinger gir en ny måte å dele restauranter, butikker og reisemål på. Favoritter gir rask navigering til steder du ofte besøker.1
  • Ytelsesforbedringer gjør hele systemet mer responsivt med raskere opplåsing med Face ID og en ny måte å pakke iPad-apper på App Store på, som reduserer nedlastingsstørrelse med opptil 50 prosent, gjør oppdatering av apper opptil 60 prosent mindre og resultater i apper starter opptil dobbelt så raskt.

Tilgjengelighet

Førlanseringsversjonen av iPadOS for utviklere er tilgjengelig for medlemmer av Apples utviklerprogram på developer.apple.com fra og med i dag, og et offentlig betaprogram blir tilgjengelig for iPadOS-brukere senere denne måneden på beta.apple.com. iPadOS blir tilgjengelig i høst som en gratis programvareoppdatering for iPad Air 2 og nyere, alle iPad Pro-modeller, femte generasjons iPad og nyere og iPad mini 4 og nyere. Du finner mer informasjon på apple.com/ipados/ipados-preview. Funksjoner kan bli endret. Enkelte funksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i alle områder eller for alle språk.

Det nye kartet er tilgjengelig nå i utvalgte byer og delstater og blir rullet ut i hele USA mot slutten av 2019 og i flere land i 2020.

Annonse
Annonse