Apple 1
De gjenværende Apple 1-maskinene selges for enorme summer.

Annonse


Solgt for 4 millioner kroner!

Tidligere denne måneden dukket en velfungerende Apple 1 opp på en auksjon i Storbritannia.

En av verdens første PC-er

Det var forventet at maskinen, som ble lansert i 1976, kunne gå for så mye som 5,5 millioner kroner da den skulle auksjoneres bort. Så høy ble ikke prisen, men sluttresultatet på 471.000 dollar, rett i overkant av 4 millioner kroner, er likevel en høyst brukbar salgssum for den aldrende maskinen, som kun har 4KB RAM og en 1MHz-prosessor.

Da Apple 1 ble lansert i 1976 kostet den 666.66 dollar, noe som tilsvarer ca 34.000 kroner etter dagens kurs.

Verdt mye penger

Apple 1-maskiner har gått for svært varierende salgssummer de siste årene. Noen har blitt solgt for noen hundre tusen kroner, mens andre har gått for flerfoldige millioner kroner. For tre år siden ble for eksempel en Apple 1-maskin solgt for over 7 millioner kroner, ifølge The Mirror.

Annonse


Den aktuelle maskinen i dette tilfellet, ble opprinnelig anskaffet av Rick Conte i 1977, altså ett år etter at maskinen kom på markedet. Han donerte Apple 1-maskinen til en non profit-organisasjon i 2009, før den i 2010 ble kjøpt opp av en privat samler. I september 2014 fikk maskinen på nytt en ny eier, som nå altså valgte å auksjonere den bort.

Spesiell utgave

Maskinen var en «golden nugget» på flere måter: for det første var velfungerende maskinen bygd inn i en koffert. For det andre fikk kjøperen med en del ekstrautstyr, blant annet «en ekstremt sjelden bruksanvisning» fra Apple. I tillegg fikk kjøperen med en kassett-opptaker fra Panasonic og en mikroprosessor fra Motorola. Den komplette lista over medfølgende innhold kan du se her.

Kilde:
Apple Insider

Annonse


Annonse


Annonse