firefox-e1533718314610-1280x720
Firefox kan få full-skala Tor-funksjonalitet hvis Mozilla får det som de vil.

Annonse


Mozilla vil tilby «superprivat surfing» i Firefox

«Privat»-modus og «inkognito»-modus er er populært i nesten alle nettlesere, men i motsetning til hva mange tror, er ikke slike modus så privat som de utgir seg for å være. 

Det eneste du oppnår er at nettleseren ikke lagrer søkehistorikk, cookies eller passord. Utover det er ikke slike modus særlig private.

Det ønsker Mozilla å gjøre noe med.

Les også: Alle Firefox-utvidelser sluttet å fungere – nå lanserer Mozilla haste-oppdatering

Annonse


«Ekte» privatmodus

Selskapet vurderer å rulle ut noe kalt «Superprivat surfing» som vil gjøre det mulig å være langt mer anonym enn med ordinær «inkognito»-funksjonalitet.

PC Gamer har oppdaget informasjon om dette i Mozillas 2019H1 Research Grant-program. Her nevnes en modus kalt «Superprivat surfing» som, ifølge Mozilla, går ut på at Tor integreres i Firefox. Dette er ifølge dokumentasjonen for å blokkere «masseovervåkning, sporing og fingeravtrykk».

Må løse dette først

Tor (The Onion Router) er et nettverk som maskerer brukerens identitet ved å sende og kryptere trafikk gjennom Tor-servere. Folk som har kjennskap til det mørke nettet har ofte også kjennskap til Tor.

En implementasjon av Tor i Firefox er en spennende idé, men byr også på utfordringer. En av ulempene ved Tor er at ytelsen (hastigheten) kan være betraktelig tregere enn med en ordinær nettleser. Dette skyldes at trafikken må sendes gjennom flere ekstra ledd. Mozilla undersøker nå mulighetene for å eliminere denne tregheten.

«Tor tilbyr privatliv og anonymitet på nettet, noe som er sårt tiltrengt i den moderne æraen av masseovervåkning, sporing og fingeravtrykk. Å gjøre det mulig for et stort antall brukere å benytte seg av Tor-nettverket krever imidlertid at vi løser effektivitetsproblemer for å gjøre protokollen optimal nok til å tilbys i stor skala», forklarer Mozilla.

Positiv til forslag

Til tross for at forslaget kan virke oppsiktsvekkende, er det faktisk ikke så urealistisk at planen gjennomføres. Mozilla har i de siste årene lagt til flere Tor-funksjoner i Firefox.

Tor-miljøet ser ut til å ta i mot forslaget med positivitet.

Kilde:
PCGamer 

Annonse