Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Facebook sender deg fortsatt målrettet reklame selv om du har deaktivert kontoen din. (Ill.: Pexels)

Deaktivert kontoen din? Facebook følger med deg likevel

Heller ikke nok å slette kontoen.

Man skulle kanskje tro at deaktivering av Facebook-kontoen medfører at selskapet slutter å samle inn data om deg – data som brukes for å servere deg målrettet reklame.

Så feil kan man altså ta. CNET melder at Facebook fortsatt holder et øye med deg selv med deaktivert konto. Vi klandrer deg dog ikke om du ble lite overrasket over dette.

– Ikke for mer privatliv

Det store problemet med dette er at selskapet aldri opplyser brukeren om denne praksisen.

En talsperson for Facebook sier til CNET at å deaktivere kontoen er ment for å gjemme den for andre personer på internett. Det er ifølge selskapet ikke en løsning man velger for å beskytte privatlivet.

Talspersonen sier også at de forventer at de fleste reaktiverer kontoen sin innen 30 dager. For at nyhetsstrømmen skal være så relevant som mulig når de kommer tilbake, samler de inn data som kan bidra til dette.

Begrense omfanget

Det beste alternativet du har for å få Facebook til å slutte å følge etter deg er å slette kontoen permanent. Men utrolig nok er heller ikke det en skuddsikker metode. Det har tidligere blitt avslørt at Facebook samler inn data om brukere som ikke engang har en Facebook-konto.

Det er imidlertid mulig å begrense hvor mye reklame Facebook skal få servere deg. En tips for å gjøre det er å gå til «Personvern» eller «Reklame»-fanen i Innstillinger, enten på iOS eller Android. Der kan du velge å begrense annonsesporing.

Du kan gjøre det samme i nettleseren på PC-en. Let etter personvern-innstillingen og velg at det ikke skal tillates at du spores. Ordlyden på denne innstillingen varierer fra nettleser til nettleser.

På Chrome ser det for eksempel slik ut:

Skjermbilde 2019-04-10 kl. 12.43.39
Skru på denne for å begrense annonsesporing. (Ill.: Skjermdump / Chrome )

Du vil da få opp følgende beskjed:

«Hvis du aktiverer «Ikke spor», blir en forespørsel sendt med nettlesertrafikken din. Eventuelle virkninger avhenger av om nettstedet svarer på forespørselen, og hvordan forespørselen tolkes. Noen nettsteder kan for eksempel svare på forespørselen ved å vise deg annonser som ikke er basert på nettsteder du har besøkt. Mange nettsteder samler inn og bruker nettleserdataene dine likevel, for å forbedre sikkerheten og levere innhold, tjenester, annonser og anbefalinger på nettstedet – i tillegg til å generere rapporteringsstatistikk»

 

Kilde:
CNET

Stikkord: deaktivert konto, facebook, mark zuckerberg