Følg med på Zuckerberg-grillingen direkte her - dag 2
Zuckerberg må stå skolerett nok en dag. Hvordan vil det gå, og vil han lette mer på sløret?

Annonse


Facebook samler data om deg, selv om du ikke er medlem

Jeg har en følelse av at Zuckerberg er mer varm i trøya i dag enn i går.

Høringen er avsluttet.

Oppdatert, 19:50:

Cambridge Analytica-sjefen har gått av. Betyr det at det vil komme nye anklager eller innrømmelser fra Facebook i dag?

Annonse
Zuck: – Vi trenger mer AI

Riktignok ble han mye bedre ettersom timene forløp i går, men i dag vil han nok føle seg enda mer selvsikker.

Zuckerberg mener at det kan være negativt for en person om hun eller han kun konsumerer innhold på Facebook, og ikke kommuniserer med andre. Studier har nemlig avslørt at sosiale medier ikke har knyttet mennesker tettere sammen, tvert imot.

– Vi er nødt til å designe AI-verktøy for å stoppe innhold vi ikke ønsker, på spørsmål om hvordan man går igjennom alt innholdet. Facebook har 20 000 ansatte som vurderer hva som skal være synlig på plattformen.

Mange senatorer har historier der personer i deres distrikt har kontaktet Facebook vedrørende upassende innhold – felles for historiene er at Facebook aldri kom tilbake til dem, ofte ikke før politikerne selv tok kontakt med Facebook. Zuckerbergs svar på problemstillingen er igjen å kode mer AI.

Hva med GDPR? Sjefen sier de jobber med å få til noe av det samme for amerikanere (han kunne ikke love når), og at de er klare for GDPR 25. mai for europeere.

Det skal implementeres muligheter for å slette data tilknyttet Facebook-kontoer, og at personvern-sidene skal dyttes frem på siden. Med ansiktsgjenkjenning påpeker han at de skal spørre om tillatelse til å bruke ansiktsdata.

– Du skader folk!

Mark Zuckerberg ble igjen spurt om pillemisbruken i USA fordi det er selgere på nettverket som selger piller uten at vedkommende trenger å vise resept. Ifølge en senator er annonsene fremdeles oppe å kjøre.

Senatoren var irritert, og nesten sint, når Zuckerberg fortsatte å svare unnvikende. Dette var definitivt en av de mer offensive spørsmålene.

Senatoren:- Når skal du fjerne disse annonsene? Zuckerberg: – Når noen rapporterer dette til oss, fjerner vi det. Senatoren: – Du har folk som jobber for deg, hvorfor kan dere ikke gjøre det selv? Zuckerberg: – Vi må bygge flere AI-verktøy.

Med det var senatorens tid oppe. Facebook har altså ulovlige annonser kjørende, men sjefen unnskylder seg med at de aldri vil kunne ansatte så mange mennesker de trenger for å manuelt gå igjennom alt innholdet og pekte igjen på at de må bygge en bedre AI for å sette en stopper for slikt.

Også på spørsmålet om hvordan stoppe falske profiler og bilder er svaret: mer AI.

Se her for å undersøke om du er berørt av personvernskandalen.

– Vi selger ikke bruker-data

På spørsmål om Facebook hadde overlevd uten å tjene penger på brukerne. Zuckerberg: – Vi selger ikke brukerdata. Det hadde vært umulig for oss å overleve om vi ikke hadde hatt en plattform der folk selv velger hva de vil dele.

Diamond & Silk er to svarte kvinner som støtter Trump og som har blitt stoppet på Facebook. Flere senatorer lurer på hvorfor. Zuckerberg sier han ikke kjenner til saken, og de to berørte kvinnene sier de ikke har hørt noe fra Facebook. De to har 142 000 følgere på YouTube og 640 000 på Twitter.

Zuckerberg sier bannlysningen av de to er en feil, og at de har tatt kontakt med dem, noe D&S mener er feilaktig:

Det hjelper ikke å være utenfor Facebook

Er du ikke medlem av Facebook og tror at plattformen ikke ser hva du gjør? Feil. Zuckerberg bekreftet nettopp at “på generelt grunnlag samler vi data om personer som ikke har Facebook-konto av sikkerhetsårsaker”.

På spørsmål om hvor mye Facebook vet om hver bruker, svarte han senator Ben Juan at han vil måtte komme tilbake med et svar.

Spørsmålet nå er hvor utbredt dette er på sider som ikke har deler av Facebooks plattform implementert, som kommentarfelt og liker-knapper, eller om det var kun sistnevnte sjefen siktet til.

Han påstår han ikke vet hvor mange nettsider som har Facebook liker-knapper, ei heller hvor mange nettsider som har plattfomens deleknapp. Tallene skal være over 100 millioner for begge.

GDPR og elfenben

Sjefen er glad for visse deler av GDPR, blant annet personvernkontrollverktøy, noe han hevder de har plassert godt synlig.

Han vil ikke svare på om de er en forlegger, og påpeker at det meste av innholdet ikke er skapt av dem.

Facebook får nå skylden for at elefanter er en utdøende rase grunnet handel av elfenben på lukkede Facebook-grupper. Også piratinnhold ble nevnt.

Senator:- Hvorfor har ikke Facebook-retningslinjer som er basert på den amerikanske grunnloven som garanterer ytringsfrihet? Zuckerberg svarte at terrorisme ikke er lov på nettverket selv om det også er ytringsfrihet.

Han ble igjen spurt, av en republikaner, om Facebook luker bort politisk innhold de ikke liker.

Dag 2:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse