Turing-prisen vinnere
Disse tre fikk sin ultimate anerkjennelse da de nylig stakk av med Turing-prisen 2018.

Annonse


De ble latterligjort av alle for sitt arbeid – nå har de vunnet teknologiens «nobelpris»

Geoffrey Hinton, Yann LeCun, og Yoshua Bengio er vinnerne av Turing-prisen 2018. De mottar prisen på bakgrunn av sine gjennombrudd og arbeid innen moderne AI-teknologi.

Fortsatte da alle andre ga seg

De blir gjerne kalt «Gudfedrene av AI». Ikke så rart kanskje – de har vært betydningsfulle innenfor AI-segmentet i en årrekke. AI ble et stadig mer aktuelt tema på slutten av 80-tallet og utover 90-tallet, men de store fremskrittene og gjennombruddene uteble.

Men de prisvinnende forskerne ga seg ikke. I 2004 ble det satt i gang et nytt forskningsprosjekt etter å ha fått inn 400.000 dollar i midler fra det canadiske Instituttet for Avansert Forskning. Gjennom arbeidet skulle forskerne jobbe med nevrale nettverk og noe de kalte adaptiv oppfatning. Både Bengio og Lecun slo seg sammen med Hinton i forskningsarbeidet.

Revolusjonerende algoritme

 

Annonse
Noen år senere, i 2012, hadde trioen utviklet nevralt nettverk med såkalt dyp maskinlæring. Algoritmen viste seg å være mer enn 40 prosent bedre enn det som var på markedet fra før.

Mye av teknologien som er mulig i dag – for eksempel ansiktsgjenkjenning, selvkjørende biler og stemmeassistenter, er i større og mindre grad et direkte resultat av hva forskertrioen oppnådde med sitt arbeid.

Ble latterliggjort

For dette arbeidet, og som en direkte konsekvens av at de vant Turing-prisen, får forskerne 1 million dollar i premiepenger sponset av Google.

– I lang tid trodde folk at det vi tre holdt på med, var bare tull. De trodde at vi var på villspor og de var overrasket over at tilsynelatende oppegående folk sløse bort tiden på dette. Mitt budskap til unge forskere er: ikke la noen stoppe deg selv om de sier at det du gjør er teit, sier Geoffrey Hinton i et intervju med AP.

Dette er Turing-prisen

Turing-prisen er oppkalt etter matematikeren Alan Turing og deles ut av Association for Computing Machinery (ACM). Prisutdelingen har i en årrekke vært sponset av Intel og Google.

Den blir gjerne omtalt som teknologiens svar på nobelprisen, og tidligere vinnere inkluderer blant annet Tim Berners-Lee, en av internettets fedre. Han vant prisen i 2016.

 

Kilde:
Mashable

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse