Slik er 5G
Se vår video-reportasje da Telia demonstrerte 5G.

Annonse


Slik er 5G

Vi var tilstede da Telia demonstrerte 5G-nettet i Norge, foreløpig et test-nett og senere med støtte for hjemme-rutere.

Neste år braker det løs

For det finnes nemlig ikke støttede 5G-mobiler for nettet enda, men disse kommer som kjent neste år.

Vi intervjuer samferdselsminister Jon Georg Dale om strålingsfare, kinosjef Ivar Halstvedt om hva som er så stilig med Odeon kino og Jon Christian Hillestad, direktør i Telia bedrift, om hva 5G egentlig vil medføre.

Annonse


Pressemelding fra Telia

Telia Norge åpnet i dag sitt første 5G-testnett i Nydalen, og med det går startskuddet for neste generasjons mobilnett. 5G gir enorme muligheter for digitalisering av alle typer industrier og virksomheter. Helt fremst i løypa ligger ODEON kino, som blir verdens første 5G-kino.

Telia Norge har de siste årene lagt ned enorme ressurser for å forberede nettet for fremtiden; 4G på alle basestasjoner, først i verden med Narrowband IoT (Internet of Things) og i september ble Norges første landsdekkende nett spesialtilpasset tingenes internett åpnet. Når gjør vi klart for 5G.

– Det er både vår plikt overfor kundene og vårt samfunnsansvar å sørge for at den kritiske infrastrukturen vi bygger kan møte kravene til det neste store. Vi har jobbet med 5G lenge på tvers av Telia-landene i Norden og Baltikum. Nå går startskuddet for 5G i Norge, og vi gleder oss til å utforske hvilke muligheter som åpner seg. 5G vil muliggjøre innovasjon, nye økosystemer og fantastiske tjenester ikke bare for forbrukere, men også for digitalisering av hele industrier, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Samferdselsminister Jon Georg Dale holdt innlegg på 5G-åpningen og la vekt på viktigheten av Norges digitale infrastruktur og hvilket potensiale 5G utgjør: – Utrullingen av 5G er en viktig satsing for regjeringen, og vårt mål er at Norge skal ligge i fremste rekke i å ta i bruk ny teknologi. Funksjonaliteten og hverdagen til folk blir enklere når 5G-tjenester blir tilgjengelig og det er et stort forretningspotensiale i teknologien.

Med tidligere generasjoner mobilnett rullet man typisk ut teknologien først og deretter kom tjenester og bruksområder. Med 5G begynner man i andre enden:

– Vi starter 5G-utviklingen fra et kundeperspektiv og utforsker brukercaser og tjenestescenarier sammen med partnere og utvikler teknologien deretter. På den måten kan vi identifisere kundekrav og adressere nye forretningsmuligheter. Vi skal utvikle 5G-baserte løsninger industri for industri, område for område, forteller Foss.

Verdens første 5G-kino

Telia har startet med å bygge et 5G-testnett i Nydalen i Oslo, og kinosenteret ODEON er først ute med å ta i bruk teknologien. ODEON er landets største kinosenter og Oslos nye storstue for film, og tilbyr det ypperste innen kinoteknologi i sine 14 kinosaler. I 2019 blir kinoen enda mer avansert – da vil filmer lastes ned via Telias 5G-nett. I tillegg vil besøkende på kinosenteret kunne benytte seg av en 5G WiFi-sone fra Telia:

– ODEON Oslo blir verdens første 5G-kino, og det synes vi er veldig spennende, sier Ivar Halstvedt, administrerende direktør i ODEON Kino AS. – Vår allerede høyteknologiske kino tar nå steget inn i fremtiden, og det er vi stolte av.

5G i fyrtårnprosjekt
Industrielle anvendelser av 5G vil være en av de viktigste driverne for utbygging og kommersialisering. En av de bransjene som vil ha stor nytte av den nye teknologien er bygg- og anleggsbransjen. Telia samarbeider med AF Gruppen Bispevika som vil bli en av de første som tester ut 5G på ett av sine boligutviklingsprosjekter. Telia Norge skal bidra med tilrettelegging av mobilteknologi for å hjelpe prosjektet med å eksperimentere og realisere sine ambisjoner om en byggeplass fylt med sensorer, telefoner, roboter, kunstig intelligens og utvidet virkelighet (AR):

– AF Gruppens prosjekt i Bispevika er et fyrtårnprosjekt og vi er glade for å være blant de første som tar i bruk 5G, sier Lars Petter Fritzsønn, prosjektdirektør i AF Byggfornyelse. – I dag er det utfordrende å sikre god flyt i arbeidsprosessene våre på en byggeplass der infrastrukturen ennå ikke er tilstede.

AF Gruppen ser et stort potensial for å bli mer effektive og digitalisere byggeplassen med sensorikk, optimalisert logistikk og tilgang til informasjon fra håndholdte enheter. De tester i dag ut BIM-roboter som i sanntid sammenligner bygget med den digitale tvillingen for å oppdage eventuelle avvik så tidlig som mulig. Mobilteknologi med høy kapasitet vil være en forutsetning for alt dette.

– I dag har vi såkalte BIM-kiosker der man må gå for å få tilgang til store, tunge datamodeller. Med 5G vil vi kunne forenkle tilgangen til modellene og øvrig informasjon digitalt over hele byggeplassen. Se for deg mulighetene dette gir i kombinasjon med for eksempel AR-teknologi, sier Fritzsønn.

Norges første 5G-familie
Telias 5G-testnett i Nydalen gjør det mulig å utforske muligheter også for privatpersoner og familier. Hos en familie på fem på Korsvoll har Telia og Get satt opp det som kanskje er Norges mest moderne hjem. De har fått fylt opp huset sitt med smarte løsninger fra blant annet Futurehome og fått tilgang det nyeste og største underholdningsuniverset gjennom Get – alt koblet opp til nettet gjennom 5G-piloten til Telia.

– Familien får en enklere, tryggere og morsommere hverdag. Vi liker å kalle det hverdagsmagi, sier Torbjørn Aamodt, produktdirektør i Get og kommende leder av Telia Consumer Home. – Familien ligger langt foran resten av oss, for et hjem med så mange smarte dingser, koblet sammen gjennom 5G, er noe resten av oss ikke vil oppleve på flere år. For de aller fleste vil fastnett være måten man er koblet til nettet på, men det er veldig gøy å se hva vi kan få til i dag med den nyeste teknologien.

Annonse


Annonse


Annonse