Annonse


Gode råd til gründeren

Annonsørinnhold

Hvis du går rundt og leker med tanken om å starte egen bedrift, så er det jo selvfølgelig noen overveielser og tanker man blir nødt til å gjøre seg. Her kommer noen enkle råd til den som har lyst til å bli gründer.

Avklaring av profilen

Du må først og fremst stille deg selv et enkelt spørsmål for å avklare noen ting: Skal bedriften din løse et problem, eller skal bedriften yte en service? Du skal kunne forklare enkelt og presist hvilken service eller hvilket problem bedriften skal løse. Jo enklere du kan forklare hva du vil gjøre, jo lettere er det å overbevise andre om at de skal investere penger i deg.

Legg en forretningsplan

Det er en god idé å lage – eller i hvert fall begynne på – en forretningsplan, slik at tankene ikke kun eksisterer i hodet, men også på papir. Forretningsplanen er en beskrivelse av bedriften din, og en plan for hvordan du vil drive og utvikle den. Du kan kjapt google deg fram til en skabelon for hvordan du skriver en profesjonell forretningsplan. Du behøver ikke å ha fått toppkarakterer på skolen, bare du kan gi uttrykk hva du vil.

Det er også viktig at man har kapital nok til å kunne starte egen forretning, selv om man skulle bli nødt til å låne penger. Noen ganger er et lite lån akkurat det som trengs for at firmaet ditt kan blomstre.

Nominell rente fra 6,39 % til 21,95 %. Effektiv rente fra 6,81 % til 24,4 %. Eff. rente 13,2 %, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, totalt: 262.573.

Søk om sparring

Sparring er alltid viktig. Bruk nettverket ditt til å hjelpe deg med å bli skarp. La noen venner lese forretningsplanen din og be dem om å stille noen kritiske spørsmål. Er det noe de ikke skjønner? Det gjør deg bedre forberedt til et møte med en profesjonell rådgiver som garantert vil stille de samme spørsmålene.

Derfor kan det være en god idé å invitere vennene til en uformell snakk. Befinner du deg i Vestlandets hovedstad, så er det ingenting som en pizza i Bergen blant venner.

Enkeltmannsforetak eller aksjeselskap?

Du skal også bestemme deg for om bedriften din skal være et enkeltmannsforetak eller et aksjeselskap. Det er relativt store forskjeller og det er noe du blir nødt til å overveie nøye.

Om enkeltmannsforetak

Kort fortalt er et enkeltmannsforetak en organisasjonsform hvor det kun er én person som har ansvaret for firmaet. Det er du som driver forretningen for egen regning og risiko. Det innebærer at det er du som er ansvarlig økonomisk og som sitter med ansvaret for gjeld og forpliktelser.

Fordelene ved et enkeltmannsforetak er at det ikke er krav til noen egenkapital, det er færre formaliteter enn i et aksjeselskap og det er du som bestemmer alt i firmaet. Ulempen er at du har alt ansvaret for gjeld og underskudd.

Om aksjeselskap

I et aksjeselskap er ikke du og de andre eierne nødvendigvis personlig ansvarlige for firmaets forpliktelser. Til gjengjeld kan eier bli holdt personlig ansvarlig hvis ikke man inngår avtaler når selskapet ikke er likvid. Fordelene er at det er lavere risiko, samt at det ikke er noen utbytteskatt før man velger å ta ut penger fra selskapet. Dessuten er det fleksibelt med tanke på å få inn ny kapital og nye eiere etter hvert. Ulempen er at det er flere formalia å forholde seg til, i tillegg til at arbeidsavgift skal betales både av din egen lønn og for andre du ansetter.

Ha kontroll på loven og forsikring

Du blir nødt til å vite litt om paragrafene både når det gjelder forsikring og juss. Kanskje firmaet ditt skal forsikres mot hackere? Eller kanskje du har et lager som krever spesielle forsikringer?

Det er ikke nok bare å handle i god tro for det er ditt ansvar som bedriftseier å vite nok om lovgivningen som angår bedriften din. Kanskje dette er noe du vil ha litt hjelp til?

Ha oversikt over regnskapet

Selv om du velger å ansette en revisor, blir du allikevel nødt til å vite litt om debet, moms, kreditt og fradrag. Spør den finansielle rådgiveren din om hva du trenger å bli klokere på. Det finnes også mange forskjellige og utrolige gode regnskapsprogrammer på nettet, som alle sammen kan hjelpe deg med å ha oversikten over hva som skjer i firmaet ditt rent finansielt. Hvis du ansetter en bokholder kan det spare deg utrolig mye tid, og det er som oftest billig i forhold til den tiden du selv kan bli nødt til å bruke.